Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция. Дегенеративното заболяване засяга все повече хора в световен мащаб (около 47 милиона души), а на този етап открито ефективно лечение няма, затова акцентът на учените е преди всичко върху правилната профилактика. А за нея е добре да сме наясно с основните рискови фактори, които могат да доведат до диагностициране.

Виаграта и болестта на Алцхаймер - изненадващите ползи от приема на синьото хапче

Виаграта - лекарство и срещу Алцхаймер

Едно хапче - безброй ползи

На първо място сред предпоставките за развитие на болестта на Алцхаймер е възрастта. Генетичната предразположеност също има не по-малко значение. Наднорменото тегло, диабет тип 2, пушенето и консумацията на алкохол, както и липсата на физическа активност са тези фактори, на които можем да окажем влияние, за да намалим риска от развитие на болестта.

Според ново изследване на учени от Rutgers University, количеството и точното разположение на коремните мазнини може да окаже влияние върху състоянието на мозъка и неговото правилно функциониране, особено при хора, които вече са в риск от развитие на Алцхаймер заради други причини.

Снимка 655422

Източник: iStock

Коремните мазнини се разделят на два вида. Едната е подкожна, а другата е висцеларна, която е разположена дълбоко в коремната кухина и около органи като панкреас и черен дроб. В определени количества тя се смята за полезна, защото защитава тези органи, но когато е в по-големи, може да доведе до редица проблеми. Сред тях са инсулт, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак. 

Изводите от това изследване са в подкрепа и на тези от предишни, които също установяват връзка между повишеното количество висцеларни мазнини и спада в когнитивните функции, особено при хората, при които факторът възраст е на лице. Наблюдава се спадане на обема на сивото вещество, а влиянието на мазнините е дори по силно при мъжете, отколкото при жените, пише Medical News Today.

Снимка 655423

Източник: iStock

Акцентът е най-вече върху мазнините около панкреаса, защото те доказано имат връзка с мозъка и познавателните дейности. Именно заради тях и диабет тип 2 се смята за рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер. Един от симптомите на диабета и преддиабетното състояние е именно нарушена функция на панкреаса.

Това е още една съществена причина да спазваме здравословен хранителен режим и да бъдем активни - две лесни, но ефективни стъпки, с които ще се преборим с коремните мазнини. Здравословните навици трябва да продължат да се поддържат и в напреднала възраст, когато суетата остава на заден план, но грижата за здравето не бива. А и да не забравяме, че промените, които предхождат болестта на Алцхаймер, започват да се забелязват още от 40-50-годишна възраст.

Средиземноморската диета и как се справя с признаците на деменция и Алцхаймер

Диетата, която ни пази от деменция

Вкусна храна и бистър ум

за съжаление, с диети и упражнения трудно ще можем да редуцираме мазнините точно в коремната област, но най-вече с намаляване на консумираната захар и приемането на повече фибри и протеини ще може да постигнем по-добър ефект. Много е важно и да спим достатъчно, да приемаме необходимото количество вода и да не сме подложени на хроничен стрес.