Днес е един от тези празници, които се чудим кой ги е измислим, но нямаме нищо против да го отбележим. Особено когато на почит е нещо толкова любимо като коктейлите. С нетърпение чакаме трайното затопляне, за да експериментираме с нови миксове в компанията на добри приятели.

Коктейл Martinez - ако “Манхатън” и “Мартини” имаха дете

Коктейл Martinez - ако “Манхатън” и “Мартини” имаха дете

По вермута ще го познаем

13 май се отбелязва като Световен ден на коктейлите от далечната 1806 г. Именно на този ден се публикува първото определение за думата "коктейл", което е "стимулиращ алкохол, съставен от какъвто и да е вид спиртни напитки, захар, вода и горчива течност". Направата му определено не звучи сложно като химичен експеримент, но и тук има тънкости, и то не една и две.

Дори си има и цяла наука за правилното смесване на отделните съставки, за да се получи максимално добър вкус на алкохолната напитка - миксология. Тя включва както правилния подбор и подготовката на продуктите, така и смесването им в едно перфектно цяло. А ако не държим да ставаме професионалисти, но искаме от време на време да си забъркваме коктейли у дома за себе си и за гостите си, ето които са първите стъпки.

Снимка 664770

Източник: The Economist

Основни съставки

Като за начало е добре да се запасим с водка и джин, които са основата на доста коктейли. Трябва ни също така сода, вода, тоник и други газирани напитки, както и сокове (портокал, касис). Лимони, лайм, листа от мента и други пресни плодове и билки също ще ни бъдат от полза както за вкуса, така и за визията на напитките. Колкото по-свежи и качествени са съставките, толкова по-добър ще е крайният резултат.

Оборудване

Разбира се, на първо място е шейкърът. Трябват ни и мерителни чашки, и дълги лъжици за разбъркване. Ще са ни необходими и различни видове чаши в зависимост от това какво приготвяме. Например за мохито ни трябва по-дълга и тънка чаша, а по-тумбестите са подходящи за джин с тоник. Металните сламки също са добра и природосъобразна идея.

Съотношение

В какво количество ще са съставките на коктейлите определя до голяма степен крайният резултат. Затова е много важно винаги да използваме мерителни чашки. Ако не сме от най-големите пиячи, слагаме по-малко алкохол. Добре е да спазваме съотношението 2:1:1 на алкохол към горчивите и сладките съставки. При първите си опити е препоръчително да следваме стриктно рецептите, пък след това можем да се отдадем и на експерименти.

Първо в шейкъра сипваме алкохола, който е основата. След това добавяме сладък сироп, или по-кисел плодов сок. И накрая завършваме със сода или тоник. После пристъпваме към смесването им. Ако коктейлът ни има само две съставки например, може просто да ги разбъркаме с лъжица, съветват от NDTV Food.

Снимка 664771

Източник: The Economist

Ако вече сме се вдъхновили достатъчно, за да направим първия си коктейл, ето няколко лесни рецепти, които да следваме.

1608's Kick

  • 45 мл ирландско уиски
  • 15 мл сок от лайм
  • 15 мл сироп от бъз
  • количество сода на вкус

Разбъркваме в шейкъра, сипваме във висока чаша със столче и готово.

Skylark Grapefruit Fizz

  • 45 мл джин
  • 20 мл сок от лайм
  • 20 мл захарен сироп
  • 60 мл сок от грейпфрут
  • сода

Разбъркваме всички съставки, без содата, и сипваме в чаша с лед. След това доливаме сода и гарнираме с резенче портокал.

Снимка 664769

Източник: The Economist

Mexican White Punch

  • 180 мл текила
  • 120 мл сок от ананас
  • 60 мл кокосов крем/мляко
  • 60 мл сок от портокал
  • 30 мл сок от лайм

Смесваме всички съставки в шейкъра в продължение на 20-30 секунди, като добавяме и лед. След това сипваме в чаши и гарнираме с резен ананас.

Kalimotxo

  • 90 мл кола
  • 90 мл червено вино
  • лед

Смесваме трите съставки със висока чаша и се наслаждаваме, точно както са правили испанците още миналият век.

Коктейл Sazerac - една вечна класика от XIX век

Коктейл Sazerac - една вечна класика от XIX век

Братовчедът на Old Fashioned от Ню Орлиънс

Mimosa

  • 100 мл шампанско
  • 100 мл портокалов сок

Може да се приготвя и в по-големи количества като винаги трябва да спазваме равното съотношение между двете съставки. Винаги сипваме първо шампанското, а по желание може преди него да добавим в чашата и няколко капки плодов сироп.