Евровизия тази година премина под знака на напрежение и политически протести заради участието на Израел и скандал с нидерландския участник Йост Клайн, който беше дисквалифициран след "заплашително движение" към телевизионна операторка. Финалът бе хвърлен в допълнителен хаос и от оттеглянето на две от водещите за отделните страни - на Норвегия и Финландия. 

Евровизия 2024 - 6 от най-интересните песни тази година

Евровизия 2024 - 6 от най-интересните песни тази година

Артистичност, музика и оригиналност, чиято комбинация привлече вниманието ни

Домакин на 68-ия песенен конкурс беше шведския град Малмьо, където Швейцария спечели тазгодишното издание, но вместо да сме обединени от музиката, както беше и мотото на Евровизия през 2024 г., за пореден път се оказахме разединени. 

Изпълнителят Немо Метлър и песента му "The Code" събра най-много точки - 591, от които 365 бяха от националното жури на всички държави, а останалите 226 от зрителите. Швейцария печели за трети път Евровизия след първото издание на конкурса през 1956 г. и 1988 г., когато страната е представена от самата Селин Дион.

Снимка 664824

Източник: GettyImages

И въпреки че най-много точки зрителите дадоха на Хърватия - цели 337, Немо постигна победа най-вече заради вода на националното жури, защото почти всички държави прецениха, че "The Code" заслужава най-висока оценка от 12 точки.

През последните години конкурсът за песни на Европейския съюз за радио сякаш придоби слава на странно шоу, съпътствано от шарени и крещящи костюми, разбиване на общоприетите стандарти, все по-простички текстове и кое от кое по-откачени изпълнения.

И макар цялата тази показност в много случаи се доближава до кича, все пак всяка година милиони зрители не само от Европа, но и от целия свят сядат пред екраните заради Евровизия.

Снимка 664821

Източник: GettyImages

И независимо дали се присмиваме на участниците, плюем колко политически е конкурсът (макар да претендира за друго) или гледаме с интерес и позитивно отношение към младите и талантливи артисти, не може да се отрече, че Евровизия има доста развлекателен характер и определено успява да провокира хората.

Броени часове преди финала - скандал в Евровизия

Броени часове преди финала - скандал в Евровизия

Кой и защо е дисквалифициран

Очевидно продуцентите добре си вършат работата, защото дори България - държава, която не участва вече няколко поредни години, след тазгодишния финал не спира да коментира и изразява огромното си възмущение към небинарния Немо, който се оказа трън в очите на българите. Сипят се тежки обвинения, грозни обиди, огромни притеснения и мрачни пророчества за бъдещето на Европа и света, в който живеем.

Снимка 664822

Източник: GettyImages

Истината е, че сексуалната ориентация и начинът, по който изглежда Немо, е най-малкото, което трябва да ни интересува. И защо за повечето от нас се оказва приемливо изпълнението на Финландия, през по-голямата част на което един от изпълнителите се разхожда по гол, но не могат да приемат мъж с пола в розово на сцената.

Не бива да забравяме, че преди всичко Евровизия е музикален конкурс, в който от голямо значение е и как даденият изпълнител ще успее да представи песента си. А Немо поднесе по един блестящ начин едно интересно и доста трудно парче, с което мнозина изпълнители биха се затруднили.

Евровизия 2024: ето го големия победител

Евровизия 2024: ето го големия победител

Има ли изненадани

С кристален глас, преминаващ на моменти в атрактивен фалцет, напомнящ за младия Фреди Меркюри, "The Code" изпраща послание за свобода, самоидентичност и приемане в микс от дръм енд бейс, поп опера, рап и дори с части като от "Великият шоумен". И да, Хърватия беше много добра (нашият фаворит определено), но агресивно да атакуваш друг заслужен победител, да критикуваш и да отхвърляш огромния му труд и талант, при все че повечето дори не са си направили труда да чуят песента и да гледат представянето ѝ, е, меко казано, грубо и нечестно.

Все пак, който и да беше победил, истината е, че винаги ще има недоволни, негодувание и конспиративни теории.