Вече знаем, че дори 15 минути на ден леки тренировки или джогинг са за предпочитане пред дрямка или отпускане за кратко. Сега учените са изправени пред друг въпрос: По кое време на деня е най-добре да тренираме - сутрин или вечер?

Бягането, леките физически упражнения, когнитивните умения и ползите за мозъка ни

Защо да не почиваме през деня

Звучи логично

Според проучване на Университета в Копенхаген спортуването рано през деня води "до повишен метаболитен отговор в скелетните мускули".

С други думи - сутрешните упражнения дават висок старт на метаболизма и помагат в усвояването на захарта и мазнините през целия ден.

Какво точно се случва с тялото сутрин

Специалистите обясняват ефекта от ранните тренировки с циркадния часовник на тялото. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), това е начинът, по който тялото реагира на слънчевия и на тъмния период от денонощието.

Снимка 521157

Източник: iStock

Хормоналната активност, телесната температура, графиците на хранене и сън са свързани с този цикъл. Той е в "топла връзка" и с нивата на мелатонин. Последният помага на тялото ни да се отпусне и да потъне в дълбок сън, както и да се събудим по-свежи и отпочинали.

Къде е връзката

За да се определи ефектът от упражненията в различното време на деня, споменатото изследване използва мишки.

При тези, които тренират сутрин (в началото на активната фаза, когато мозъкът е най-свеж), учените отчитат по-висок метаболитен отговор през целия ден - в сравнение с другите, които наблягат на упражненията в началото на така наречената "почивна фаза", която започва вечерта.

Снимка 521158

Източник: iStock

Обяснението е във факта, че ранните тренировки инициират генни програми в мускулните клетки, които създават още по-ефективна метаболизираща структура в тялото.

Лошо ли е да спортуваме вечер

Разбира се, че не е! Отново е въпрос на личен избор, който трябва да бъде съобразен с личния график. Публикуваното проучване още веднъж потвърждава, че и вечер продължаваме да изразходваме енергия и да изгаряме калории, дълго време след физическата си активност.

Снимка 521159

Източник: iStock

Изводът

Изследването доказва, че тъй като тялото ни се движи през активната част от деня (когато слънцето е изгряло и по подразбиране сме готови да се раздвижим), а метаболизмът и мускулните клетки реагират на този вид енергия, съответно - сутрешните упражнения водят до по-бърза метаболитна реакция.

Бокс, йога, пилатес и кой е най-подходящият спорт за нас

Кой е най-подходящият спорт за нас

Какво да тренираме според това каква натура сме

На този етап специалистите още не са категорични за всички плюсове и минуси и от ранните, и от късните тренировки. Ето защо ще продължат с проучванията по въпроса кое е най-доброто време за спортуване, пише Eat This, Not That!.