Всеки знае, че освен за физическото здраве, спортът е полезен и за психиката. Здравните експерти отдавна изтъкват благоприятното му влияние върху състояния като тревожност, депресия, както и проблеми със съня.

Тичането и ползите за психичното здраве, които се равняват на тези от антидепресантите

Тичането като по-добрата алтернатива на антидепресантите

Още една причина да не се отказваме от него през есента

За борещите се с излишни килограми пък спортът е и задължителна част от режима, който трябва да спазват, за да постигнат желаните резултати. И както се оказва, един определен вид тренировки са най-ефективни.

Става въпрос за тичането. То включва голяма част от големите мускулни групи и тъй ката е аеробна дейност, с него можем да изгорим доста повече калории, отколкото с друг вид спортна дейност.

Снимка 649726

Източник: iStock

Както знаем, при отслабването калорийният дефицит е от съществено значение. За да го постигнем, трябва да изразходваме повече калории, отколкото приемаме. Съответно, единствено тренировки не са достатъчни, а е нужно да съобразяваме и храненето си.

Факт е обаче, че джогингът е най-ефективен, ако целим да свалим килограми. Сред останалите видове спорт, с които изразходваме най-много енергия, са плуване и гребане, бокс, скачане на въже и високоинтензивни интервални тренировки (HIIT), пише Parade.

Това, което специалистите все пак държат да уточняват, е, че броят на калориите, които горим с дадено упражнение, зависи от неговата продължителност и интензивност, както и от индивидуални фактори, като телесното ни тегло например.

Как да горим повече мазнини и калории, докато тичаме

6 съвета за по-ефективно отслабване

И защо да се предизвикваме повече

В случай че обаче не сме сред феновете на тичането, не е нужно да се насилваме да го правим. За да задържим мотивацията си да спортуваме, е най-добре да инвестираме времето си в тренировка, която ни е приятна. Важното е само да не забравяме, че всякакъв вид физическа активност в ежедневието ни е по-добре в сравнение с никаква.