"Мохито" може и да е най-популярният коктейл с ром, но една по-съвременна негова версия може да се похвали с по-елегантен, перфектно балансиран вкус и изкусителни нотки. Това е Old Cuban - освежаваща напитка, която кръстосва рецептите на "Мохито" и French 75, и вече се е наложила като съвременна класика.

Коктейл Bramble - модерна класика, която носи духа на Лондон

Коктейл Bramble - модерна класика, която носи духа на Лондон

С джин е, разбира се

Коктейлът е създаден от Одри Сондърс през 2001 г., докато е работела като барман във вече несъществуващия ресторант Beacon в Ню Йорк. Четири години по-късно тя открива Pegu Club - бар, който бързо се превръща в център на зараждащата се общност на крафт коктейлите.

Освен Old Cuban, Сондърс създава и редица други иновативни коктейли (сред които Gin Gin Mule), в които проличава способността ѝ да модернизира и актуализира класическите напитки. Въпреки че Pegu Club затваря през 2020 г. коктейлите, създадени от собственичката му, продължават своя живот на сцената на съвременната миксология.

Както вече споменахме, Old Cuban черпи вдъхновение от класическия "Мохито", като залага на формулата за съчетанието на един основен алкохол, цитрусов сок и захар. Вместо бял ром обаче Одри Сондърс използва отлежал ром за своя коктейл. Това му придава по-специфичния вкусов профил с фини дъбови нотки на ванилия и карамел.

Ангостура битерите, които също са част от съставките, пък допринасят за балансирания вкус на напитката и по-комплексните ѝ с нотки. От рецептата за French 75 пък Old Cuban заема шампанското. То заменя газираната вода и придава на коктейла свежи плодови нотки към вкусовия му профил. А ето и каква е рецептата му според Food & Wine.

Какво ни трябва

  • 45 мл отлежал ром
  • 30 мл захарен сироп
  • 22 мл сок от лайм
  • 6 листа мента
  • 2 капки Ангостура битер
  • 60 мл шампанско
  • 1 стръкче мента, за украса
Penicillin – перфектно балансиран и комплексен коктейл с характерна опушена нотка

Penicillin – перфектно балансиран и комплексен коктейл с характерна опушена нотка

Една модерна класика на основата на скоч уиски

Какви ги правим

В шейкър с лед слагаме всички съставки с изключение на шампанското и разклащаме, докато се охладят добре. След това прецеждаме в предварително охладена чаша, доливаме с шампанско и добавяме стръкче мента за украса.