Джинът е сред най-предпочитаните и консумирани алкохолни напитки във Великобритания. Той е и основа за редица коктейли, сред които и една съвременна класика, създадена в Лондон.
Bramble се появява за първи път, докато бармана Дик Брадсел (създател и на коктейла Еспресо Мартини) експериментира с нова рецепта във Fred's Club в лондонския квартал Сохо.
Той кръщава коктейла Bramble - на къпиновия храст, от който е вдъхновен. Всъщност, зад създаването и името на напитката стои и лична история на бармана, свързана със спомените му като дете, когато е брал къпини на остров Уайт.
А години след това, вече като професионален барман, Дик Брадсел се сдобива с Крем дьо Мюр (ликьор от къпини) и започва да експериментира. Така се ражда комбинацията от джин, лимонов сок, захарен сироп и ликьор от къпини.

Източник: iStock
В същността си Bramble е съчетание от други два коктейла - Gin Sour и Singapore Sling. И макар че е съвременен коктейл, вече има свои вариации. Други бармани са експериментирали с рецептата на Дик Брадсел, като са заменяли джина с друг твърд алкохол или ликьора от къпини с малинов Chambord. И макар че всички тези разновидности на коктейла също не са за подценяване, си заслужава първо да отдадем заслуженото внимание на оригинала.
А ето и каква е рецептата за Bramble според Liquor.

Източник: iStock
Какво ни трябва
- 60 мл джин
- 30 мл лимонов сок, прясно изцеден
- 2 ч. л. захарен сироп
- 15 мл Крем дьо Мюр (ликьор от къпини)
- резенче лимон и свежа къпина за декорация
Какво ги правим
В шейкър с лед сипваме джина, лимоновия сок и захарния сироп. Разклащаме добре, докато се охладят съставките. Прецеждаме фино в чаша върху натрошен лед. Накрая бавно добавяме ликьора от къпини и по желание гарнираме с резенче лимон и свежа къпина.