Джинът е сред най-предпочитаните и консумирани алкохолни напитки във Великобритания. Той е и основа за редица коктейли, сред които и една съвременна класика, създадена в Лондон.

Penicillin – перфектно балансиран и комплексен коктейл с характерна опушена нотка

Penicillin – перфектно балансиран и комплексен коктейл с характерна опушена нотка

Една модерна класика на основата на скоч уиски

Bramble се появява за първи път, докато бармана Дик Брадсел (създател и на коктейла Еспресо Мартини) експериментира с нова рецепта във Fred's Club в лондонския квартал Сохо.

Той кръщава коктейла Bramble - на къпиновия храст, от който е вдъхновен. Всъщност, зад създаването и името на напитката стои и лична история на бармана, свързана със спомените му като дете, когато е брал къпини на остров Уайт.

А години след това, вече като професионален барман, Дик Брадсел се сдобива с Крем дьо Мюр (ликьор от къпини) и започва да експериментира. Така се ражда комбинацията от джин, лимонов сок, захарен сироп и ликьор от къпини.

Снимка 735833

Източник: iStock

В същността си Bramble е съчетание от други два коктейла - Gin Sour и Singapore Sling. И макар че е съвременен коктейл, вече има свои вариации. Други бармани са експериментирали с рецептата на Дик Брадсел, като са заменяли джина с друг твърд алкохол или ликьора от къпини с малинов Chambord. И макар че всички тези разновидности на коктейла също не са за подценяване, си заслужава първо да отдадем заслуженото внимание на оригинала.

А ето и каква е рецептата за Bramble според Liquor.

Снимка 735832

Източник: iStock

Какво ни трябва

  • 60 мл джин
  • 30 мл лимонов сок, прясно изцеден
  • 2 ч. л. захарен сироп
  • 15 мл Крем дьо Мюр (ликьор от къпини)
  • резенче лимон и свежа къпина за декорация
Bourbon Rickey – исторически, семпъл и изненадващо свеж коктейл с бърбън

Bourbon Rickey – исторически, семпъл и изненадващо свеж коктейл с бърбън

Някои личности се увековечават с паметник, а други – с коктейл

Какво ги правим

В шейкър с лед сипваме джина, лимоновия сок и захарния сироп. Разклащаме добре, докато се охладят съставките. Прецеждаме фино в чаша върху натрошен лед. Накрая бавно добавяме ликьора от къпини и по желание гарнираме с резенче лимон и свежа къпина.