Макар да носи името на антибиотика, открит още в началото на XX век, коктейлът Penicillin е създаден доста години по-късно. Нека името му обаче не ни отблъсква - когато разберем каква е рецептата, лесно ще си обясним защо е кръстен така.
Преди това обаче нека се върнем към създаването на коктейла. Историята му ни пренася в началото на 2000-те, когато в известния нюйоркски бар Milk & Honey работи барманът Сам Рос. Там той решава да експериментира с нова рецепта, като за вдъхновение използва Gold Rush - друг коктейл в менюто на бара, който се прави с бърбън, лимонов сок и мед.
За своя Penicillin Сам Рос отново използва лимонов сок, но заменя бърбъна в Gold Rush с два вида скоч уиски, а меда - с домашен сироп от мед и джинджифил. Именно последната съставка добавя сладко-лютивата нотка в напитката и най-вероятно дава името на коктейла.
Penicillin е перфектно балансиран на вкус, благодарение на тръпчивия лимон и сладостта от сиропа. Освен лека пикантност заради джинджифила, коктейлът се характеризира и с леко опушен вкус и аромат, който се дължи на скоч уискито от шотландския остров Айлей.

Източник: iStock
Напитката бързо се утвърждава като модерна класика. Днес се предлага в различни барове по цял свят, а характерния му и комплексен профил го правят задължителен за опитване. Ето и каква е рецептата според Liquor.
Какво ни трябва
- 60 мл скоч уиски
- 22 мл пресен лимонов сок
- 22 мл сироп с мед и джинджифил
- 8 мл сингъл малц скоч Islay single malt scotch
Какво ги правим
Преди да пристъпим към приготвянето на коктейла е добре предварително да сме направили сиропа с мед и джинджифил. За целта в тенджера слагаме мед и вода в съотношение 1:1 и добавяме парче обелен и тънко нарязан джинджифил. Оставяме ги на силен огън докато заврят. След това намаляваме силата на котлона до средна степен и оставяме сместа да къкри за пет минути. Когато се охлади, я оставяме в хладилник за една нощ, преди да отцедим.
За коктейла сипваме скоч уискито, лимоновия сок и сиропа в шейкър с лед. Разклащаме, докато съставките се охладят добре. Прецеждаме в чаша с лед и чак тогава добавяме сингъл малц скоч уискито.