Лято 2024 определено минава под знака на коктейлите с ниско съдържание на алкохол. Това потвърждават и барманите, които тази година забъркват повече шприц комбинации от всякога.
Най-популярните у нас са Aperol Spritz и Campari Spritz, но се питаме защо трябваше да се озовем чак в Хърватия, за да открием и една по-различна и удивително свежа вариация на Spritz, а именно - Hugo Spritz.
При скорошно посещение в Загреб ни направи впечатление, че почти всяко заведение в града предлага този коктейл. И откакто го опитахме в един от баровете там, не спираме да се чудим защо не присъства в менютата и в нашите заведения (поне в повечето).
Източник: iStock
Разбира се, нямаше как и да не полюбопитстваме за историята на Hugo Spritz. Тя обаче ни отвежда в друга наша любима държава - Италия.
Талия Байоки и Лесли Паризо - две дами, които пишат книгата Spritz: Italy's Most Iconic Aperitivo Cocktail, искат да научат повече за шприц напитките и решават да се отправят на пътуване през Северна Италия. Преминавайки през Венеция, Милано и Торино, те описват как тези леки коктейли се различават от град до град.
Пътешествието им показва, че най-голямата тайна на шприцовете е, че са много повече от просто рецепта или категория напитки.
"Шприц е регионалната перспектива на аперитива", заключават Талия Байоки и Лесли Паризо.
Източник: iStock
Така, Hugo Spritz се явява регионалният подпис на провинция Южен Тирол в Северна Италия. Коктейлът произхожда от планинската верига Доломити и е доста по-различен от познатите ни Aperol Spritz и Campari Spritz.
В Hugo Spritz липсва горчивината. Тя е заменена от далеч по-деликатния ликьор от бъз, който се прави във въпросния италиански регион. Тази основа позволява на естествените цитрусови нотки, които присъстват в просекото, да изпъкнат. Ментата пък чудесно изпълнява задачата си да освежи и завърши напитката.
Ето и как точно да си приготвим Hugo Spritz по рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
- 15 мл ликьор от бъз
- 1 стръкче мента
- 120 мл просеко
- 30 мл газирана вода
- стръкче мента и резенче лимон за украса
Какво ги правим
В чаша сипваме първо ликьора от бъз и добавяме едно стръкче мента, след което ги разбъркаме леко и оставяме за три минути. После идва ред на лед, просеко и газирана вода. Отново разбъркваме внимателно и за кратко, докато всички съставки се смесят добре. Накрая остава да украсим със свежо стръкче мента и резенче лимон.