Лято 2024 определено минава под знака на коктейлите с ниско съдържание на алкохол. Това потвърждават и барманите, които тази година забъркват повече шприц комбинации от всякога.

Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

Човек зад бара: Васил Павлов от Park Bar приготвя коктейл Palazzo Spritz

И какви коктейли пият българите

Най-популярните у нас са Aperol Spritz и Campari Spritz, но се питаме защо трябваше да се озовем чак в Хърватия, за да открием и една по-различна и удивително свежа вариация на Spritz, а именно - Hugo Spritz.

При скорошно посещение в Загреб ни направи впечатление, че почти всяко заведение в града предлага този коктейл. И откакто го опитахме в един от баровете там, не спираме да се чудим защо не присъства в менютата и в нашите заведения (поне в повечето).

Снимка 678040

Източник: iStock

Разбира се, нямаше как и да не полюбопитстваме за историята на Hugo Spritz. Тя обаче ни отвежда в друга наша любима държава - Италия.

Талия Байоки и Лесли Паризо - две дами, които пишат книгата Spritz: Italy's Most Iconic Aperitivo Cocktail, искат да научат повече за шприц напитките и решават да се отправят на пътуване през Северна Италия. Преминавайки през Венеция, Милано и Торино, те описват как тези леки коктейли се различават от град до град.

Пътешествието им показва, че най-голямата тайна на шприцовете е, че са много повече от просто рецепта или категория напитки.

"Шприц е регионалната перспектива на аперитива", заключават Талия Байоки и Лесли Паризо.

Снимка 678039

Източник: iStock

Така, Hugo Spritz се явява регионалният подпис на провинция Южен Тирол в Северна Италия. Коктейлът произхожда от планинската верига Доломити и е доста по-различен от познатите ни Aperol Spritz и Campari Spritz.

В Hugo Spritz липсва горчивината. Тя е заменена от далеч по-деликатния ликьор от бъз, който се прави във въпросния италиански регион. Тази основа позволява на естествените цитрусови нотки, които присъстват в просекото, да изпъкнат. Ментата пък чудесно изпълнява задачата си да освежи и завърши напитката.

Ето и как точно да си приготвим Hugo Spritz по рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 15 мл ликьор от бъз
  • 1 стръкче мента
  • 120 мл просеко
  • 30 мл газирана вода
  • стръкче мента и резенче лимон за украса
Коктейл Tequila Sunrise - една модерна класика с рокендрол корени

Коктейл Tequila Sunrise - една модерна класика с рокендрол корени

Летният коктейл с цвят на изгрев и рокендрол звучене

Какво ги правим

В чаша сипваме първо ликьора от бъз и добавяме едно стръкче мента, след което ги разбъркаме леко и оставяме за три минути. После идва ред на лед, просеко и газирана вода. Отново разбъркваме внимателно и за кратко, докато всички съставки се смесят добре. Накрая остава да украсим със свежо стръкче мента и резенче лимон.