Предвид колко леки и освежаващи са, не е изненадващо, че шрпиц коктейлите са сред най-популярните през лятото. Но освен Aperol Spritz и Hugo Spritz, друг изявен фаворит е Campari Spritz. Отново чудесен за разхлаждане в топлите вечери, той е подходящ също и за брънч през уикенда или лежерен следобед и през всеки друг сезон. А заради изявения си характер, определено заслужава поне толкова внимание, колкото и останалите шприц коктейли.
В Италия те се приготвят с голямо разнообразие от регионални аперитивни ликьори. Така например във Венеция и региона Венето за шприцовете се залага на местно произведения Select Aperitivo. Campari, от друга страна, пък се произвежда в Милано и вече се е наложил като съставка в коктейли като Americano и Negroni Sbagliato. Присъства, разбира се, и в Campari Spritz.
Коктейлът се приготвя по същия начин, както повечето класически шприцове: три части просеко, две части от аперитивния алкохол и една част газирана вода. Рецептата е изключително семпла, но всеки път удовлетворяващо освежаваща.

Източник: iStock
Добре е да имаме предвид обаче, че в сравнение с аперола, кампарито има по-високо алкохолно съдържание - съответно 11% срещу 25%. И тъй като кампарито е с по-наситен червен цвят и по-силно изявена горчивина, Campari Spritz се отличава с по-хининов и цитрусов вкус, което го прави идеален за всеки, който намира Aperol Spritz за сладникав.
И не на последно място, сравнително високото алкохолно съдържание на кампарито се съчетава особено добре с меките нотки на просекото, за да създаде един чудесно балансиран шприц коктейл с малко повече характер.

Източник: iStock
Ето как да си приготвим Campari Spritz по рецептата на Food & Wine.
Какво ни трябва
- 90 мл просеко
- 60 мл кампари
- 30 мл газирана вода
- резен портокал
Какво ги правим
Във висока чаша за вино, пълна с лед, сипваме всички течни съставки и ги разбъркваме внимателно. Накрая гарнираме с резен портокал.