Неведнъж сме чували шегите за мултифункционалните продукти на мъжете, които служат и като шампоан, и като душ гел, и като продукт за бръснене, и какво ли още не. Ако допреди години бе мъжкарско просто да си оформяш брадата и да се подстригваш, днес представителите на силния пол са доста по-суетни и грижата за кожата на лицето не им е все така тъмна Индия.

10 ежедневни навика, които тайно съсипват кожата ни

10 ежедневни навика, които тайно съсипват кожата ни

Какво да (не) правим

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Всяка кожа се нуждае от правилните грижи, за да изглежда добре. А нейното състояние е един от водещите фактори във визията ни, оттам - и за самочувствието. На пазара вече се предлага голямо разнообразие от продукти за лична грижа, създадени специално за мъже. Но ако се чудим откъде и с какво да започнем, ето малко насоки.

Въпреки че мъжката кожа е по-дебела от женската, тя също има своите типове. Нормалната е чиста и не е чувствителна към различни продукти и влияния.

Чувствителната се разпознава най-лесно по моменталната реакция след употребата на различни продукти. Сухата е с повяхнал вид, груба и често може да сърби. Мазната има специфичен блясък и често е придружена с разширени пори и пъпки. Комбинираната е мазна в някои зони и суха - в други.

Снимка 670112

Източник: iStock

Да знаем какъв тип е нашата кожа е от съществено значение за избора на козметични продукти, защото те са предназначени за конкретен и ако не пасват на нашата, могат повече да ни навредят, отколкото да помогнат. Например продуктите за мазна кожа трябва да бъдат некомедогенни и без добавени масла. За чувствителна са подходящи тези без добавени аромати и оцветители, както и с максимум натурални съставки. 

Има и някои основни правила в ежедневната грижа за кожата на лицето, които трябва да спазваме, ако искаме да има смисъл от употребата на каквито и да било продукти.

  • Винаги измиваме лицето си сутрин, вечер и след тренировка. Правим го предимно с хладка (не гореща вода), като може да използваме и нежен почистващ продукт под формата на гел или пяна. Изплакването е със студена вода, за да затворим порите;
  • Хидратацията също е задължителна всеки ден, особено ако искаме да се запазим максимално млади за максимално дълго. Нанасянето на подходящ за типа кожа крем веднага след душ или бръснене е най-лесният начин за предпазване от появата на бръчки и фини линии;
  • Бръсненето оказва сериозно влияние върху кожата на лицето, затова изисква специално внимание. Ако често получаваме раздразнения, враснали косъмчета и други неприятни последствия, явно трябва да сменим използваната техника или средства. Винаги е добре да намокрим и загреем кожата и косъмчетата преди бръснене. За препоръчване е хидратиращ продукт за бръснене и винаги движим острието по посока на косъма;
Снимка 670115

Източник: iStock

  • Слънцезащитата е задължителна не само за жените и не само през лятото. Вредните UV лъчи са основна причина за стареенето на кожата, както и за раковите образувания, затова е добре ежедневно да използваме продукт със SPF - в ежедневието се препоръчва употребата на 30-ти фактор;
  • Регулярните прегледи при дерматолог са профилактика, която не бива да подценяваме - особено ако имаме доста бенки. Най-добре е посещението при специалист да бъде след края на лятото, препоръчват от Американската дерматологична асоциация.

Ако вече сме придобили тези ежедневни навици по пътя към по-красивата, здрава и млада кожа, може да експериментираме и с по-специализирани продукти. Тоникът например се нанася с памучен тампон след почистването и преди останалите продукти за грижа за кожата. Оставяме го да попие напълно, след което пристъпваме към следващия продукт.

На пазара може да намерим разнообразие от специализирани и концентрирани серуми за грижа за кожата. Те най-често съдържат различни антиоксиданти, витамини или киселини, подхранват и решават проблемите в дълбочина. Трябва обаче да сме внимателни с тяхната употреба.

Киселини за кожата на лицето - кои, кога и как да използваме

Киселини за кожата на лицето - кои, кога и как да използваме

Как да извлечем максимум ползи и да се предпазим от нежелани последствия

Веднъж седмично може да си правим и маски спрямо типа кожа и нейните нужни - например детоксикираща, за премахване на черните точки, хидратираща или подмладяваща. По-суетните могат да включат в грижата за кожата си и околоочеен крем, създаден специално за тази чувствителна зона, където стареенето най-много си личи.