Както и в други сфери на красотата, така и в грижата за кожата има тенденции, които често се менят, а сред тях може да открием правилните за нас продукти, които да продължим да използваме години наред заради благотворния ефект, който сме постигнали. Подобни са киселините, които се прилагат върху кожата на лицето.

Храните и напитките, с които да запазим кожата си здрава и красива

Какво да ядем и пием, за да имаме хубава кожа

И наистина ли млечните продукти влошават акнето

Те са от тези продукти, които не бива да добавяме към ритуалите си, само защото сме видели някоя инфлуенсърка да го прави. Те, за разлика от много други, имат своите спецификите както за вида кожа, за който са подходящи, така и за честотата на използване. А има и още важни подробности, които не бива да пропускаме.

На пазара има няколко основни вида киселини за кожата на лицето и вероятно се чудим кои точно да използваме. Ето тяхното предназначение, за какво и кога са подходящи.

AHA киселини (Алфа хидрокси киселини)

Кои: Млечна киселина - прави се от лактозата в млякото, има по-слаб ефект, подходяща е за начинаещи. Ябълчена киселина - регенерира кожата и я запазва хидратирана. Цитрусова киселина - бори се с неравномерния тен и озарява. Манделовата ксиелина осигурява леко ексфолиране и успокоява възпаленията и раздразненията.

Винената киселина не е от най-често използваните за разлика от гликоловата, която е популярна като ефективно средство за химичен пилинг. Има антибактериални свойства и може да ни избави от акнето. По силна е, затова е добре да внимаваме с нея.

Снимка 661344

Източник: iStock

Кога: Основната им цел е ексфолиране на мъртвата кожа, за да се разкрие блясъка на новата, която се крие под нея. Освен това те намаляват проявите на акне, както и видимостта на бръчките и фините линии. По тази причина са по-подходящи за зряла кога и цел справяне с белезите на стареенето. Препоръчват се за нормална към суха кожа, защото са водоразтворими.

Озаряват, спомагат за възстановяването на белези и пигментни петна, подобряват притока на кръв и производството на колаген. Използват се като важна стъпка в грижата за кожата и защото подобряват абсорбирането на продуктите, които се прилагат след тях.

Как: Ексфолиращите свойства на продукта зависят от концентрацията на киселини в него. Препоръките са тя да не надвишава 10-15%, за да не навредим на кожата си, докато се опитваме да й помогнем. Ако става въпрос за продукти за ежедневна употреба, трябва да е дори до 5%. Тези с по-висока концентрация сe използват по-рядко.

Възможни странични ефекти: Ако прекалим с честата употреба на продукти с АНА киселини, това няма да остане без последствия. Te най-често се изразяват в зачервяване, сърбеж, парене на кожата и поява на екземи, пише Medical News Today.

Снимка 661346

Източник: iStock

Трябва да сме много внимателни и с излагането на слънце, защото киселините правят кожата ни по-податлива на уреждане в рамките на седмица след употребата. Затова винаги трябва да нанасяме слънцезащитен продукт не само сутрин, но по няколко пъти на ден. Не сe препоръчва употребата на АHА киселини при отворени рани, изгаряния, розацея, псориазис и други пoдобни дерматологични проблеми.

Не бива да използваме в един и същи ден АНА и БНА киселини, както и да извършваме и химически, и физически пилинг - т.е. забравяме за ексфолианта с едри частици, ако сме нанасяли гликолов акиселина върху лицето си. АНА киселините не бива в никакъв случай да използват заедно с продукти с ретинол. Гликоловата и млечната киселина също така не бива да се комбинират с аскорбинова (витамин С).

ВНА киселини (Бета хидрокси киселини)

Кои: Салициловата кислеина е най-разпространената и изпозлвана от този вид. Тя се използв анай-вече за борба с акнето, но и намалява възпалителните процеси. Концентрацията й в различните продукти е между 0.5 и 5%. Цитрусовата киселина също има форми, които спадат към ВНА киселините. Те се използват за премахване на излишния себум и почистване на порите, обяснява Healthline.

Кога: Те са мастноразтворими, затова се препоръчва за мазна и смесена кожа. Ефективни са най-вече при акне, вреди, нанесени от слънцето, и по-младежка кожа. Те проникват надълбоко в космените фоликули и имат свойството да премахват излишното омазняване и мъртвата кожа, с което успешно отпушват порите и кожата става по-чиста и гладна. В по-ниска концентрация могат да се използват и за успокояване на чувствителна кожа. Ефективни са и при зачервявания и раздразнения като например розацея.

Снимка 661347

Източник: iStock

Как: Продуктите с бета хидрокси киселини в повечето случаи са предназначени на ежедневна употреба. Въпреки това кожата ни се нуждае от период на адаптация към тях и ефект ще видим след поне седмица-две употреба. Те не правят кожата толкова чувствителна към UV лъчите, както АНА киселините, но все пак е препоръчително отново да използваме редовно слънцезащита.

Възможни странични ефекти: Въпреки че БНА киселините са по-щадящи за кожата от БНА, и тук важи правилото да не изпозлваме продукти с два различни вида киселини в рамките на един ден. Употребата им не трябва да бъде и прекалено честа, нито пък комбинирана с други пилинг продукти.

Не бива да използваме салицилова киселина заедно с ниацинамид, защото това може сериозно да увреди кожата ни. Затова е важно да разпределим продуктите си между сутрешната и вечерна грижа за лицето, за да можем да вземем максимум ползи от всички тях.

Хиалуронова киселина

Кога: Един добре познат и доказал се през годините съюзник в борбата със стареенето. Нейната основна функция е да увеличава и поддържа хидратацията на кожата като по този начин предотвратява появата на бръчки и фини линии и поддържа нейния младежки вид.

Тя е основна съставка част от структурата на кожата, придава й обем и плътност. Подобрява еластичността на кожата, лекува екземи, зачервявания и рани. Препоръчва се за по-зряла кожа, защото с годините й нивата й значително намаляват.

Как: Продуктите, съдържащи хиалуронова киселина, в повечето случаи са предназначени за ежедневна антиейдж грижа за кожата. Те са преди всички кремове и серуми, които да нанасяме сутрин или вечер.

Възможни странични ефекти: Хиалуроновата киселина рядко предизвиква странични реакции, защото тялото ни също я произвежда. Но както с всички други продукти, не бива да прекаляваме и с нея.

Снимка 627025

Източник: iStock

Аскорбинова киселина

Кога: Това е другото име на добре познатия ни витамин С. Той се използва не само за засилване на имунната система, а със силните си антиоксидантни свойства намира място и в грижата за кожата. продуктите с тази киселина дават допълнителна защита от вредните UV лъчи и от последствията от тях като тъмни петна по кожата.  

Помага и за изглаждането на бръчки и производството на колаген. Най-добрата форма, на която можем да заложим за максимален ефект, е L-аскорбиновата киселина.

Как: продуктите с тази киселина са предимно кремове и серуми, които е препоръчително да нанасяме на добре почистена кожа. Винаги трябва да ги съхраняваме в добре затворени опаковки и далеч от пряка слънчева светлина.

Възможни странични ефекти: Не бива да комбинираме аскорбиновата киселина с други продукти с киселини или ретинол. Едните може да използваме сутрин, а другите вечер, за да избегнем евентуално раздразнение на кожата.

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Кой е по-ефективен при потене - гликоловата киселина или дезодорантът

Какво казват специалистите

Ако забележим някакъв вид раздразнения и друга реакция от киселините, трябва веднага да прекратим употребата им. А най-добрият съвет, ако се чудим кои киселини и как да използваме, е да се консултираме с дерматолог, който може да направи най-ясна оценка на кожата ни и нейните нужди.