Тоалетната хартия се превърна в символ на паническото пазаруване и презапасяване още с началото на извънредното положение. Рафтовете с продукта се оказаха празни в магазините у нас и по света, а на много места (не у нас, а по света) се стигаше и до физическа саморазправа за няколко рула.

Коронавирусът, тоалетната хартия и защо се презапасяваме с нея

Защо се запасяваме с тоалетна хартия

Психология на паниката

Запасявайки се с тоалетна хартия, си купуваме привидно спокойствие и усещане, че сме подготвени за неочакваното. Но ако искаме да вкараме и малко разумна мисъл, може да изчислим с какво количество трябва да се запасим, а не да харчим всичките си спестявания само за... това.

Така попаднахме на интересното приложение Got Paper?, което може да се използва както на компютър, така и на смартфон или таблет. То е дело на програмист от Лондон на име Дейв Стюърт.

Създадено точно за времената на пандемия, то ни помага в сметките, но и ни дава един по-различен поглед над ситуацията с доза британски хумор. Създателят му се надява да убеди хората, че презапасяването е ненужно и по-скоро смешно.

Снимка 473685

Източник: Got Paper

Приложението пресмята семейните нужди от тоалетна хартия на базата на въведени от нас данни. А те са - колко пъти ходим до тоалетна по малка и голяма нужда дневно, колко къса тоалетна хартия използваме при въпросните дейности, от колко човека се състои домакинството ни и за колко време трябва да ни стигнат рулата.

Добавяме и малко бонус за хартията, която отива да си издухаме носа или да забършем нещо разлято например. Трябва ни и информация от колко къса се състои всяко руло, която можем да намерим на опаковката.

Нина Добрев и безуспешните ѝ опити да си купи тоалетна хартия

Никаква тоалетна хартия за Нина Добрев

Да, такива времена настанаха

И след всички тези сложни изчисления може да сме сигурни, че сме се запасили достатъчно, но не сме се презапасили. Е, дано излязат верни сметките, че иначе ще сме неприятно изненадани...