С история, която датира още от края на XIX век, коктейл "Манхатън" отдавна се е превърнал в истинска класика. И то такава, която дори има своето звездно участие в също толкова класически филм. В една от сцените на "Някои го предпочитат горещо" от 1959 г. самата Мерилин Монро му се наслаждава в компанията на Джак Лемън и Тони Къртис докато пътуват заедно във влака.
Откакто е създаден обаче, "Манхатън" е изминал дълъг път и разбира се, негови различни варианти са се появявали през годините. Може би най-популярната и харесвана от почитателите на класиката, е Black Manhattan.
Този по-съвременен коктейл се появява около 150 години след оригиналния "Манхатън". Според Tasting Table през 2005 г. го забърква барманът Тод Смит, но не в Ню Йорк, а в Сан Франциско. Въпреки това Black Manhattan гордо носи името на престижния квартал в Ню Йорк и може да се похвали с по-богат и по-комплексен вкус от класическия "Манхатън".
Източник: iStock
Заменяйки традиционния сладък вермут в оригиналната рецепта с горчиво-сладкия италиански ликьор диджестив Averna amarо, Black Manhattan се отличава с примамливи карамелени и билкови нотки. Ето кои са и останалите съставки на коктейла и как да си го забъркаме по рецептата на Liquor.
Какво ни трябва
- 60 мл ръжено уиски
- 30 мл ликьор Averna amarо
- капка ангостура битер
- капка портокалов битер
- коктейлна череша
Какво ги правим
Всички съставки сипваме в смесителна чаша, пълна с лед, и разбъркваме добре, докато се охладят. После прецеждаме в коктейлна чаша и по желание гарнираме с коктейлна череша.