В чест на дамите по повод празника им днес, предложението за коктейл тази седмица няма как да не бъде вдъхновено именно от представителките на нежния пол. Питието носи също толкова нежно име, отличава се с игрив цвят и според някои е "по-сериозният" братовчед на любимеца на дамите - Cosmopolitan.

Rusty Nail - коктейлът с непривлекателно име, но изтънчен вкус, който е бил фаворит на Франк Синатра

С непривлекателно име, но изтънчен по характер - любимият коктейл на Франк Синатра

Rusty Nail е изискана класика от XX век

Днес е точният момент да пробваме коктейл Jasmine - той е закачливо тръпчив и горчив на вкус, и освен това вече се е наложил като съвременна класика. И въпреки че рецептата за него не е измислена отдавна, историята му все пак е доста интересна.

Нека започнем оттам, че коктейлът Jasmine е създаден от мъж, и то доста случайно. Пол Харингтън - собственик на бар в покрайнините на Сан Франциско през 90-те години на миналия век, всъщност изобщо не е имал намерение да изобретява нови рецепти. Въпреки това е обичал да се рови в стари книги за коктейли и от време на време да експериментира като осъвременява рецептите.

Когато един ден при него отива приятелят му Мат Джасмин, по негова молба му забърква питие, което никога досега не е. И тъй като барманът съвсем доскоро се е наслаждавал на класическия коктейл Pegu Club, му хрумва да измени някои от съставките в него, създавайки едно напълно различно питие.

Приятелят на бармана - Мат Джасмин определено харесва новия коктейл. И оттогава той започва да се предлага в бара с неговото име - Jasmine. Ето и каква е рецептата за коктейла според Robb Report.

Какво ни трябва

  • 50 мл джин
  • 10 мл захарен сироп
  • 10 мл портокалов ликьор
  • 10 мл Campari
  • 25 мл лимонов сок
London Calling - рецепта за свеж коктейл с джин и цитрусови нотки

Коктейлът, който ни пренася директно в Лондон

Свежо цитрусов и аристократично изтънчен

Какво ги правим

Всички съставки слагаме в шейкър с лед и разклащаме добре за около 10 секунди. След това прецеждаме коктейла в подходяща чаша и по желание гарнираме с портокалова кора.