Противно на общоприетото схващане, семплите коктейли, които се правят само с две съставки, също могат да разкрият един по-сложен вкус. Точно такъв е случаят с Rusty Nail, чието име обаче изобщо не съответства на неговата изтънченост.

London Calling - рецепта за свеж коктейл с джин и цитрусови нотки

Коктейлът, който ни пренася директно в Лондон

Свежо цитрусов и аристократично изтънчен

Името му в превод от английски означава "ръждив пирон", а обяснението защо една елегантна напитка е кръстена на нещо толкова битово, се крие в една легенда. Тя гласи, че барманите са разбърквали този коктейл с истински ръждив пирон, но са решили да му дадат това име, тъй като пък съответства на цвета на питието.

Смята се, че Rusty Nail е създаден през 30-те години на миналия век. Хит обаче става през 60-те и 70-те години, когато е бил сервиран в модерни заведения в Ню Орлиънс и Ню Йорк. Едно от тях е P. J. Clarke's - бар в Голямата ябълка, който Франк Синатра е обичал да посещава.

Любопитен факт за изпълнителя е, че уискито е било едно от любимите му питиета, като самият той е обичал да експериментира с рецепти с високоградусови напитки. Именно Франк Синатра, заедно с групата Rat Pack, стоят зад популяризирането на Rusty Nail и налагането му сред ценителите на по-изисканите питиета.

Както вероятно вече се досещаме, една от съставките на коктейла е уиски - и по-точно шотландско уиски. Рецептите, по които можем да си го приготвим обаче са две, в зависимост от пропорциите на двете съставки, пише Tasting Table.

Някои препоръчват Rusty Nail да се приготвя с три части шотландско уиски и една част Drambuie (ликьор от уиски, ароматизиран с билки и мед), за да се запази високият градус на напитката и балансираната ѝ сладост. Други пък го правят с равни части шотландско уиски и Drambuie, за да изпъкнат медените и билкови нотки на ликьора.

French Blonde - как да си направим любимия коктейл на Тейлър Суифт

Коктейлът, по който всички полудяха

И коя е звездата, която го направи популярен

Има дори и вариант, в който можем да добавим няколко капки битер, преди да разбъркаме готовия коктейл с лед и да го налеем в чаша. Но по който и начин да изберем да си го приготвим, украсата винаги е една - лимонова кора. Освен че естетически подхожда на характера на Rusty Nail, тя добавя и свеж, тръпчив аромат, който балансира сладостта.