Съществуват няколко коктейла, по-стари (и лесни) от класическия "Манхатън". За първи път е забъркан през 1894 г. от барман в първокласния, поне днес, хотел Waldorf Astoria New York, който се намира в американския квартал "Манхатън".

Ърнест Хемингуей, коктейл Papa Doble и рецептата за любимото дайкири на писателя

Какво има в любмото дайкири на Хемингуей

Повечко алкохол и по-малко захар

Тогава авторът му използва шотландско уиски, но днес професионалистите зад бара масово забъркват алкохолната напитка с бърбън. И вермут, естествено.

Що се отнася до третия и най-горчив играч в микса - битера, вариантите са много и не се изчерпват само с добре познатата ангостура. Стига да отговарят на класическия им състав - от алкохол и билки, плодове и други растителни продукти. Всичко е въпрос на вкус, както уточняват колегите от Delish.

Какво ни трябва

  • 60 мл бърбън
  • 30 мл вермут
  • 1 коктейлна череша мараскино
  • ангостура или друг вид битер на вкус
Коктейл Whiskey Smash с бърбън, рецептата и кое го прави по-свеж от оригинала Mint Julep

Един от най-свежите коктейли с бърбън

По-приятният вариант на добрия стар оригинал Mint Julep

Какво ги правим

В шейкър или друг подходящ съд смесваме бърбъна, вермута и няколко бучки лед. Разбиваме хубаво и прецеждаме, преди да налеем микса в чаша. След това добавяме няколко капки ангостура, а на финала гарнираме с коктейлна черешка и за вкус, и за разкош.