Коремните мазнини често са упорити и обикновено за да се отървем от тях са необходими много усилия и постоянство. По-конкретно висцералните мазнини обаче са дори още по-неприятни и нежелани, тъй като не са видими, но се натрупват около органи като черния дроб и червата, предразполагайки ни към здравословни проблеми.
Това е така, защото тези силно метаболитно активни мазнини освобождават вредни съединения в кръвта, които увеличават възпалението в тялото. Впоследствие това може да повиши риска от хронични заболявания, включително сърдечни, както и диабет тип 2, и рак.
За щастие, има начини да подпомогнем намаляването на висцералните мазнини и един от тях е свързан с храните, на които е препоръчително да наблегнем. Ето пет зеленчука, които да ядем повече, за да се справим по-лесно с вредните коремни мазнини.
Спанак
Спанакът е богат на лутеин, зеаксантин и бета-каротин - всички те са каротеноиди, които са антиоксидантни съединения, подпомагащи борбата с възпалението и натрупването на мазнини. Според някои изследвания хората, които ядат повече богати на каротеноиди зеленчуци, имат по-ниски нива на висцерални мазнини.

Източник: iStock
Спанакът конкретно е също така богат и на фибри, и е с ниско съдържание на калории, което означава, че ни помага да останем сити за по-дълго и цялостно да намалим общия дневен калориен прием.
Карфиол (и/или броколи)
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, пълен със съединения, наречени глюкозинолати, които при сдъвкване се трансформират в сулфорафан. А той е свързан с по-ниски нива на възпаление и подпомага инсулиновата чувствителност - два фактора, които могат да ни предпазят от натрупването на висцерални мазнини.

Източник: iStock
Броколите пък са друг кръстоцветен зеленчук с ниско съдържание на калории, но богат на антиоксиданти, намаляващи възпалението, както и фибри, които подпомагат контрола на апетита.
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле може и далеч да не е любим на мнозина зеленчук, но комбинацията му от сулфорафан и каротеноиди го прави един от най-добрите в борбата с висцералните мазнини. Конкретно сулфорафанът, който съдържа, може също така да помогне за предпазване от хронични заболявания, свързани с натрупването на висцерални мазнини, като например диабет, сърдечни заболявания и рак.

Източник: iStock
А в допълнение към мощната си комбинация от противовъзпалителни съединения, брюкселското зеле е особено богато и на фибри, докато същевременно е и нискокалорично.
Артишок
Макар и подценяван и не особено популярен по нашите ширини, артишокът е сред зеленчуците с най-високо съдържание на фибри. А както вече уточнихме, те са ключови, тъй като помагат да се чувстваме по-сити за по-дълго време и съответно по-лесно да контролираме общия си прием на калории.

Източник: iStock
Освен това обаче фибрите подпомагат размножаването на полезни чревни бактерии, които пък от своя страна играят роля в контрола на теглото и загубата на мазнини, включително висцерални.
Червено зеле
Червеникаво-лилавият на цвят братовчед на зелето е богат на антоцианини - мощни антиоксиданти, които могат да подпомогнат изгарянето на мазнини. Според някои изследвания те са ефективни в борбата с висцералните мазнини. А този благоприятен ефект вероятно се дължи на способността на антоцианините да подпомагат полезните чревните бактерии, които от своя страна помагат на тялото да изгаря мазнини.

Източник: iStock
Освен в суров вид обаче, консумацията на ферментирало червено зеле, например в туршия или кимчи, е също много полезна. По този начин си набавяме и пробиотици, също свързани с по-ниски нива на висцерални мазнини, пише Eating Well.