Коремните мазнини често са упорити и обикновено за да се отървем от тях са необходими много усилия и постоянство. По-конкретно висцералните мазнини обаче са дори още по-неприятни и нежелани, тъй като не са видими, но се натрупват около органи като черния дроб и червата, предразполагайки ни към здравословни проблеми.

Храните, които намаляват риска от рак на дебелото черво

Храните, които намаляват риска от рак на дебелото черво

Ето какво да ядем повече, за да се предпазим от този „тих убиец“

Това е така, защото тези силно метаболитно активни мазнини освобождават вредни съединения в кръвта, които увеличават възпалението в тялото. Впоследствие това може да повиши риска от хронични заболявания, включително сърдечни, както и диабет тип 2, и рак.

За щастие, има начини да подпомогнем намаляването на висцералните мазнини и един от тях е свързан с храните, на които е препоръчително да наблегнем. Ето пет зеленчука, които да ядем повече, за да се справим по-лесно с вредните коремни мазнини.

Спанак

Спанакът е богат на лутеин, зеаксантин и бета-каротин - всички те са каротеноиди, които са антиоксидантни съединения, подпомагащи борбата с възпалението и натрупването на мазнини. Според някои изследвания хората, които ядат повече богати на каротеноиди зеленчуци, имат по-ниски нива на висцерални мазнини.

Снимка 731583

Източник: iStock

Спанакът конкретно е също така богат и на фибри, и е с ниско съдържание на калории, което означава, че ни помага да останем сити за по-дълго и цялостно да намалим общия дневен калориен прием.

Карфиол (и/или броколи)

Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, пълен със съединения, наречени глюкозинолати, които при сдъвкване се трансформират в сулфорафан. А той е свързан с по-ниски нива на възпаление и подпомага инсулиновата чувствителност - два фактора, които могат да ни предпазят от натрупването на висцерални мазнини.

Снимка 731584

Източник: iStock

Броколите пък са друг кръстоцветен зеленчук с ниско съдържание на калории, но богат на антиоксиданти, намаляващи възпалението, както и фибри, които подпомагат контрола на апетита.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле може и далеч да не е любим на мнозина зеленчук, но комбинацията му от сулфорафан и каротеноиди го прави един от най-добрите в борбата с висцералните мазнини. Конкретно сулфорафанът, който съдържа, може също така да помогне за предпазване от хронични заболявания, свързани с натрупването на висцерални мазнини, като например диабет, сърдечни заболявания и рак.

Снимка 731585

Източник: iStock

А в допълнение към мощната си комбинация от противовъзпалителни съединения, брюкселското зеле е особено богато и на фибри, докато същевременно е и нискокалорично.

Артишок

Макар и подценяван и не особено популярен по нашите ширини, артишокът е сред зеленчуците с най-високо съдържание на фибри. А както вече уточнихме, те са ключови, тъй като помагат да се чувстваме по-сити за по-дълго време и съответно по-лесно да контролираме общия си прием на калории.

Снимка 731586

Източник: iStock

Освен това обаче фибрите подпомагат размножаването на полезни чревни бактерии, които пък от своя страна играят роля в контрола на теглото и загубата на мазнини, включително висцерални.

5 от най-добрите храни, които да ядем за по-добро чревно здраве

5 от най-добрите храни, които да ядем за по-добро чревно здраве

Защото доброто чревно здраве е един от ключовете към дълголетието

Червено зеле

Червеникаво-лилавият на цвят братовчед на зелето е богат на антоцианини - мощни антиоксиданти, които могат да подпомогнат изгарянето на мазнини. Според някои изследвания те са ефективни в борбата с висцералните мазнини. А този благоприятен ефект вероятно се дължи на способността на антоцианините да подпомагат полезните чревните бактерии, които от своя страна помагат на тялото да изгаря мазнини.

Снимка 731587

Източник: iStock

Освен в суров вид обаче, консумацията на ферментирало червено зеле, например в туршия или кимчи, е също много полезна. По този начин си набавяме и пробиотици, също свързани с по-ниски нива на висцерални мазнини, пише Eating Well.