Голяма част от съвременните хора страдат от един общ проблем независимо от възрастта, пола или държавата, в която живеят - недостатъчен сън. Причините са него са много, като всекидневният стрес, нездравословното хранене, липсата на физическа активност.

Най-ефективният стречинг, който работи за цялото тяло

Най-ефективният стречинг, който работи за цялото тяло

Как точно да го изпълняваме

Преди да посегнем към хапчета за сън обаче може да изпробваме един друг метод, който ще ни помогне да се отпуснем преди лягане и впоследствие да заспим по-бързо - статичен стречинг.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

При него мускулите се разтягат плавно без излишен дискомфорт и се задържат в тази позиция за около 30 секунди. Отпускащата му сила идва от контролираното бавно дишане, което е ключово за правилното изпълняване на разтяганията, пишат Self.

Ето 5 стречинг упражнения, които да правим за 5 минути преди лягане.

Детската поза

Коленичим върху постелката, като коленете ни са разтворени на ширината на ханша или към външните крайща на постелката. Отпускаме тялото си напред, като полагаме челото си на земята, а ръцете ни са изпънати напред. Задържаме между 30 и 60 секунди.

Вдяване на игла

Заставаме на "четири крака", като дланите ни са на ширината на раменете, а коленете - на тази на ханша. Отлепяме дясната си ръка от земята и бавно започваме да я промушваме под изпъната си лява ръка, като сгъваме бавно левия лакът. Трябва да усетим разтягане в задната част на дясното рамо. Задържаме 30 секунди, след което повтаряме същото, но на лявата страна.

Поза Сфинкс

При тази статична поза лягаме по корем върху постелката, като краката ни са долепени и изпънати добре назад. Опираме лактите си на земята, като долепяме дланите на пода и изправяме гърдите и главата. Раменете трябва да са отпуснати и да усещаме разтягане в долната част на гърба. Задържаме до 60 секунди или докато усетим дискомфорт.

Колене и гърди

Лягаме по гръб с опънати крака. Сгъваме лявото си коляно към гърдите, като го задържаме с ръце, а десният крак остава опънат на земята. Задържаме 30 секунди, след което повтаряме същото с другия крак.

Усукана поза

Лягаме по гръб и придърпваме коленете към гърдите си, след което ги отпускаме сгънати и долепени на една страна, а торсът си извъртаме на противоположната. Задържаме 30 секунди и повтаряме на другата страна.