В края на миналата година Polestar за първи път разкриха повече подробности около един от бъдещите си електромобили - Polestar 5.

Електрическите коли: видове зареждане и колко време отнема да се напълни батерията

Колко време се зареждат електрическите коли

Даваме отговор на най-важния въпрос, който всички купувачи на електромобили си задават

Тогава от компанията обещаха, че батерията на електрическия автомобил няма да е като тези, предлагани към момента на пазара, и ще се зарежда значително по-бързо. Е, около половин година по-късно тези обещания са подкрепени от действителни данни.

Polestar са успели да заредят един от най-бързите си електрически автомобили за изключително кратко време. Батерията на прототип на Polestar 5 е била заредена от 10% до 80% за само 10 минути.

Снимка 663185

Източник: Polestar

Батерията, участвала в теста, е била с капацитет от 77 кВтч, но от компанията казват, че той може да се увеличи до 100 кВтч. Именно тя е произведена в сътрудничество с компанията StoreDot, която специализира в разработването на бързо зареждащи се батерии.

Снимка 663187

Източник: Polestar

От Polestar казват, че технологията за бързо зареждане, която са използвали, се нарича Extreme Fast Charging (XFC) и забележителното според тях е, че това наистина бързо зареждане не е постигнато в лабораторна среда, а на електрически автомобил, който може да бъде използван.

Тайната на бързото зареждане е, че благодарение на XFC се поддържа постоянна мощност на зареждане от 310 кВ, като в пика си е достигнала 370 кВ. От Polestar казват, че батерията е била с клетки с доминиращо съдържание на силиций и не се изисква допълнителни охлаждащи системи.

Снимка 663183

Източник: Polestar

Според компанията тази батерия ще промени изцяло играта и начина, по който се гледа на електрическите автомобили. Обикновено мощността, с която се зарежда батерията, намалява с повишаването на заряда в нея, което увеличава и времето за зареждане. Докато при батерията на Polestar и StoreDot това не се наблюдава.

От Polestar дори твърдят, че за 10 минути зареждане на бърза зарядна станция могат да бъдат прибавени до 320 км пробег на среден по размери електрически автомобил. Polestar 5 трябва да излезе на пазара през 2025 г., но е много вероятно да не е снабден с революционната батерия.

Volvo спира финансирането на Polestar - ето както знаем

Неочакваното отдръпване на Volvo от Polestar

Какво ли ни готви бъдещето

От компанията казват, че цикълът на разработване и производство обикновено е между две и три години, така че горе-долу толкова ще отнеме, докато влезе в масово производство.