Когато говорим за витамин С, най-често си представяме обичайната хранителна добавка по време на сезонните настинки или пък чаша прясно изстискан портокалов сок. Витамин С обаче е и много ефективна съставка в продуктите за кожата.

Ниацианамид - съставката в козметиката, която всички използват (и има защо)

Козметичната съставка, която всички използват (и има защо)

Ето защо да я включим в рутината си

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Той се бори фините линии и бръчките, като ги прави по-малко изразени. Голямата му сила е изсветляването на петната от прекомерно излагане на слънце - витамин С намалява производството на меланин и защитава кожата от оксидативния стрес.

С всички тези ползи, той присъства в козметика под различни формули - в овлажняващи кремове, серуми и дори почистващи продукти. Можем да се посъветваме с дерматолог, да изберем най-подходящия за нас.

Снимка 663036

Източник: iStock

Тъй като витамин С е активна съставка с мощно действие, трябва да я въведем в козметичния си режим постепенно. В началото може да ползваме продукт с нея един-два пъти в седмицата, а когато кожата ни привикне - и всеки ден.

Важно е да имаме предвид, че продуктите с витамин С се ползват сутрин, за да помогнат на кожата да се справи с излагането на слънце и замърсяванията през деня. Друго особено важно е винаги да използваме и слънцезащита, защото - като всяка активна съставка, витамин С прави кожата по-чувствителна и податлива на слънчевите лъчи.

Снимка 663037

Източник: iStock

Какво още е важно да знаем, когато решим да включим в режима си продукт с витамин С? Той е подходящ за всякаква кожа, дори за хора с розацея или акне - спомага за намаляване на зачервяванията и възпаленията, и стимулира продукцията на колаген, пишат още ELLE.