Възможно ли е миризмите, които усещаме по време на сън, да влияят на работата на ума ни? Оказва се, че да. Когато в продължение на шест месеца в спалнята на възрастни хора бил поставен дифузер с етерични масла, паметта им се е подобрила.

Бергамот, иланг-иланг, лайка, лавандула, сандалово дърво - етерични масла за добър сън

5 етерични масла за добър сън

И как да ги съчетаем

Това показа проучване, проведено от университета "Ървин" в Калифорния. Според учените ароматите са допринесли за драстичните 226 % увеличение на когнитивните способности на възрастните.

Учените по невронауки са работили с мъже и жени на възраст между 60 и 85 години, които не страдат от никакви форми на деменция. Всеки от тях е получил аромадифузер и седем различни етерични масла, които трябвало да използват всяка вечер преди лягане.

Снимка 642048

Източник: iStock

Два часа след заспиването им, дифузерът се активира, а резултатите от проучването наистина са любопитни. Паметта им работи значително по-добре, като това е измерено с популярния тест със списък с думи, който се използва в подобни изследвания.

Снимка 642049

Източник: iStock

Резултатите показват тясната връзка между миризмите и подобряването на паметта, като ни предлагат лесен и неинвазивен начин да работим за по-добра памет. Участниците също така за заявили, че спят доста по-спокойно, когато спалнята им ухае на етерични масла, пишат News Medical.