Французите имат дълга история с парфюмите, както и истинска култура в тази сфера в красотата. Те обикновено имат познания по темата и е доста типично за тях да колекционират различни аромати и да следят какви нови излизат на пазара.

5-те парфюма на предстоящия зимен сезон

5-те парфюма на предстоящия зимен сезон

За повече уют и празнично настроение

И докато за масовите потребители парфюмът е свързан предимно с ежедневието, то за французите той е част от един доста специфичен навик преди сън.

Традиция, която е дълбоко вкоренена във френските семейства от поколения наред, е жените да пръскат себе си, завивките на леглото си или поне възглавницата, с парфюм преди лягане. За този навик се смята, че помага за по-качествен сън.

Снимка 643565

Източник: iStock

Разбира се, не всеки вид парфюм е подходящ за тази цел. Докато в ежедневието французите залагат на по-силен парфюм, то за вечерта предпочитат по-лек и свеж. Сред най-подходящите аромати са мускус, лайка, босилек, лавандула и мента, тъй като действат успокояващо.

Както вероятно вече се досещаме, този навик е свързан със способността ароматите да предизвикват определени усещания. Обонянието е единственото от сетивата, което се свързва директно с емоционалната част на мозъка и затова използването на различни парфюми в зависимост от усещанията, които искаме да предизвикаме, е доста хитра идея.

Снимка 643564

Източник: iStock

След един напрегнат ден, този навик преди сън изпраща сигнал до мозъка да се отпусне. За някои ритуалът може да включва пиене на чай или четене в леглото. Повечето французи обаче разчитат на успокояващото въздействие на ароматите.

9 от най-секси парфюмите за всички времена

9 от най-секси парфюмите за всички времена

За да съблазним някого...

Мозъкът ни свързва всеки аромат с преживяване, спомен, ситуация. И именно защото ароматите предизвикват различни емоции у всеки човек, трябва внимателно да подбираме с какво да се напръскаме преди лягане. Най-добре е да заложим на парфюм, коренно различен от този, който носим през деня, за да може мозъкът ни да го разпознае като знак, че ни е време за почивка, пише Glamour.