Чифтосването в животинското царство може да бъде доста странно и често трудно, което означава, че има множество стратегии, използвани от различни видове, за да увеличат максимално шансовете си за успех.

Гърбати китове и първият документиран случай на секс при вида

Как гърбатите китове правят секс

За първи път бива заснето как два индивида от вида правят секс (и двата са мъжки)

При повечето бозайници пенисът се вкарва във влагалището и осеменяването се извършва във вагината. Но при някои, известни като вътрематочни инсеминатори, инсеминацията се случва в близост до матката. Видовете, за които се смята, че правят това, включват коне, мишки, плъхове и порове.

Aлпаките обаче са уникални с това, че имат вътрематочно осеменяване и вътрематочна интромисия на пениса, което означава, че пенисът се вкарва в самата матка, където директно отлага сперма.

Снимка 663203

Източник: iStock

За да разберат дали това наистина е така, учените изследват репродуктивните системи на 10 женски алпаки, умъртвени за месо от един до 24 часа след чифтосването. Те откриват доказателства за "забележимо кървене" по протежение на репродуктивните пътища, включително химена, шийката на матката и върховете на маточните тръби, което не присъства при алпаки, които не са се чифтосвали наскоро.

Над 11 хиляди метра - да, лешоядът на Рюпел може да достигне такава височина

Над 11 хиляди метра - да, тази птица може да достигне такава височина

Една забележителна птица с още по-забележително постижение

Учените приемат като доказателство, че мъжките алпаки прокарват пениса си през целия репродуктивен тракт на женските, като проникват до самите върхове на маточните тръби и по този начин причиняват ожулвания на фини кръвоносни съдове.

Снимка 663204

Източник: iStock

След това сперматозоидите се отлагат в маточните тръби на входа на яйцепровода и оттам успяват да влязат в яйцепроводите в рамките на само един час след чифтосването.

Наблюденията и заключенията на учените се подкрепят и от необичайната морфология на пениса на алпакаите - мъжките имат дълъг, тънък и фибро-еластичен фалос с твърд хрущялен връх, който вероятно е отговорен за абразията, документирана от екипа.

Снимка 663202

Източник: iStock

"Един особен режим на копулация при алпака може да подобри шансовете за успешно оплождане и бременност", заключава екипът. "Фактът, че целият репродуктивен тракт при алпаката по същество функционира като вагина по време на копулация, вероятно има някои имунологични последици, които си заслужават допълнително изследване."

Прозрачните животни, които изумяват с необичайния си външен вид

Прозрачните животни, които изумяват с необичайния си външен вид

Природата има още с какво да ни учуди

Учените добавят, че възпалението, причинено от вътрешните рани, може да помогне на оплодената яйцеклетка да се имплантира в стените на матката или може да помогне за предизвикване на овулация. Каквато и да е причината, странните сексуални навици на алпаките са аномалия при бозайниците, пише PLOS ONE.