Младите хора, които в началото на кариерата си са енергични, често са склонни да работят нощни смени. За тях обикновено това дори е възможност да имат повече свободни часове през деня и така да се чувстват по-гъвкави.

Как да си спестим по 5 часа работа всяка седмица

Как да си спестим по 5 часа работа всяка седмица

Навикът, който ни прави по-продуктивни

Според ново проучване обаче човек може да усети негативните ефекти от нощните смени и непостоянния работен график дори десетилетия по-късно. Изследването също така разглежда и как се отразява работата от 9 до 5 на здравето ни.

Учени от Нюйоркския университет установяват, че непостоянният работен график на хората в 20-те им години може да доведе до проблеми със съня и влошено физическо и психическо здраве дори и когато вече са навършили 50-годишна възраст. От друга страна обаче традиционният работен ден от девет до пет часа се оказва най-безопасен за здравето.

Снимка 660270

Източник: iStock

Проучването е базирано на информация за над 7000 души в САЩ за период от 30 години. Само един на всеки четирима души (26%) е работил винаги, спазвайки традиционното работно време, а над една трета (35%) са работили предимно по този график.

17% от хората пък са започнали с работа от девет до пет в 20-те си години, преди да преминат към непостоянен график през 30-те си години. Това е включвало работа вечер, нощни смени или график, при който работните часове се променят постоянно. Само 10% от участниците не са работили през периода на изследването.

То показва, че най-големите разлики в здравословното състояние се наблюдават сред служителите, които са започвали кариерата си, работейки от девет до пет, преди да преминат към непостоянен график в 30-те си години.

Снимка 660271

Източник: iStock

Изследването заключава, че хората, които не работят, спазвайки традиционното работно време, има по-голяма вероятност да усетят физическа и психическа умора, както и нарушения в съня след години. Тези последици по-често се проявяват при хора от по-уязвими социални групи, включително населението с по-ниска степен на образование.

Предишни проучвания също са доказвали връзката между работата на нощни смени и здравословните проблеми. Така например доклад от миналата година посочва, че хората, които имат нетипично работно време, може да получат нарушения в паметта и когнитивните функции до навършването на средна възраст.

В кои страни се работи най-малко

В кои страни се работи най-малко

Няма особена изненада, че на първо място е...

Изследване от 2021 г. пък установява връзка между работата на нощни смени и други здравословни състояния и заболявания, като нарушен сърдечен ритъм и дори рак, пише Study Finds.