Мнозина мечтаят за околосветско пътешествие, но често се появяват различни пречки през осъществяването на плана - или няма достатъчно пари, или време, или пък и двете. И така ставаме на години, на които си казваме, че вече няма за кога да се впускаме в подобни приключения. Е, подобни мисли не минават през главата на 94-годишната американка Джой Райън, която обикаля света.

Соло пътуване, пътешествие, екскурзия или как да пътуваме сами безопасно

Как да пътуваме безопасно сами

Какво е важно да знаем за първото соло пътуване

До 91-годишна възраст тя дори няма задграничен паспорт и живее както всеки средностатистически пенсионер. Миналата година обаче тя стана световноизвестна като най-възрастния човек, обиколил всички 63 национални паркове в САЩ. Компания в приключенията винаги й прави нейният внук, 42-годишният Брад Райън.

Сега необикновената двойка пътешественици са си поставили нова амбициозна цел - да посетят всички седем континента. Райън добре знае, че не й остава още много време, затова и няма намерение да го губи, вместо да го оползотвори в пътувания и трупане на спомени. 

Двамата с внука й вече са отбелязали три от континентите като посетени. Акцентът им остава върху националните паркове. Миналата година двамата посещават Канада и Африка, а последната им дестинация е Южна Африка, където минават през Еквадор, Чили и Галапагоските острови. Най-впечатлени остават от огромните костенурки, които най-сетне имат възможност да видят с очите си.

Всички тези приключения правят баба и внук изключително близки, това е ясно. Но по-интересното е, че дълги години двамата дори не поддържат отношения. Причината за това е разводът на родителите на Брад. Той си живее като запален пътешественик и най-вече планинар, докато през 2010 г. не разбира, че баба му никога не е виждала планина. А той тъкмо е изкачил Килиманджаро.

Тогава влиза в ролята си на внук, който има какво да даде на своята баба, и решава да й помогне да поправи най-големия пропуск в живота си - че почти никъде не е пътувала. Няколко години по-късно той кани баба си Джой Райън на едно импулсивно пътуване и за радост и на двамата, тя се съгласява. И това поставя началото на близо 10 години неспирни приключения, пише CNN.

На 85 години американката не само вижда за пръв път планина, но и я изкачва. Нейният внук винаги я подкрепя и й помага. Първоначално Брад си е мислил, че няма да му е особено забавно да пътува с баба си, но след това е открил редица позитиви - като нуждата да се движиш по-бавно, която ти дава възможност да се насладиш максимално на всичко около теб. Освен това нейният мироглед е различен, защото взима максимум от всяко място, знаейки, че няма да може да се върне отново там.

Джой Райън остава най-силно впечатлена от стотиците гейзери в Йелоустоун. И с вълнение споделя, че покоряването на поредното място я кара да почувства, че е постигнала нещо в този живот. А това й дава най-голямата мотивация да продължи с пътуванията и я държи жива. Защото когато човек няма цел, няма за какво да живее, той лесно се предава пред смъртта.

Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола

Алоха Уондъруел - първата жена, обиколила света с кола

Ето какво знаем за невероятната история на едно момиче, водено от приключенски дух

А тя оставя силен отпечатък в живота на баба и внук. Джой е вдовица от повече от 30 години. Освен това губи синовете си - последен през 2023 г. си отива именно бащата на Брад. Въпреки трудните моменти, пътешествениците планират следващото си приключение, което ще бъде по-късно тази година до Австралия. В плановете им са включени и Азия, Индия, Борнео и Европа. А Антарктида е най-смелата им мечта.