Когато говорим за здравословен начин на живот, освен балансираното хранене и физическата активност, ключов е и сънят. Той пряко се отразява и върху здравето на сърцето, като позволява на тялото ни да си почине и да се възстанови, регулирайки хормоните, които влияят на кръвното налягане, възпалението и нивата на кръвната захар.

Защо никога да не спим на светло

Защо никога да не спим на светло

Що е то светлинно замърсяване

Предвид това кардиолозите обръщат внимание и на това коя е правилната позиция за сън спрямо сърцето.

Оказва се, че е спането на дясната ни страна. Препоръчва се на хора със сърдечна недостатъчност или определени сърдечни аритмии. Освен това когато спим на лявата си страна сърцето може да измени позицията си в гръдния кош и да понижи налягането ни.

Спането на лявата страна обаче пък е по-добрата позиция за хора, които страдат от лошо храносмилане и киселинен рефлукс.

Снимка 660448

Източник: iStock

Освен за здравето на сърцето, страничната позиция за сън може да помогне за справяне с потенциално опасните ефекти от сънната апнея. Хората, които имат това състояние, започват и спират да дишат, докато спят, а хъркането е често срещан страничен ефект.

Кардиолозите уточняват, че сънната апнея е един от най-пренебрегваните рискови сърдечни фактори. Свързва се с хипертония, предсърдно мъждене, сърцебиене, умора и липса на спокоен сън. Специалистите препоръчват спането на една страна, тъй като се смята, че поддържа дихателните пътища по-отворени и може да подобри притока на кръв от долната част на тялото към сърцето.

В същото време обаче за хората със сънна апнея не е добре да спят по гръб, тъй като така може да влошат състоянието си, както и хъркането. Според кардиолозите епизодите на спиране на дишането понижават нивата на кислород в кръвта и са свързани с по-високо кръвно налягане през деня и предсърдно мъждене.

Снимка 660449

Източник: iStock

Наред с ползите за сърцето и дишането, спането на една страна има благоприятно въздействие и върху мозъка, и може да намали риска от развитие на неврологични заболявания като Алцхаймер, а също и Паркинсон.

Все още обаче здравните специалисти не са съвсем убедени дали спането на лявата или на дясната страна е по-добре за мозъка. И докато някои проучвания посочват лявата страна като по-подходяща, то други не намират значителни разлики.

Която и позиция да изберем в случая, е важно да се стремим към комфорта и качеството на съня ни. Важно е да открием как да спим така, че да си осигурим спокоен сън през цялата нощ, вместо да се опитваме да спим в позиция, която не е благоприятна за пълноценна почивка.

Sleepy Girl Mocktail - наистина ли този "безалкохолен коктейл" помага за по-добър сън

Това ли е напитката, която помага за по-добър сън

И защо жените я предпочитат

И когато става дума за пълноценна почивка, няма как да не споменем и спането по корем. То се счита за най-нездравословния начин измежду всички останали, тъй като притиска дихателните пътища и може да доведе до апнея. Освен това тази позиция е вредна и за врата, и за гръбначния стълб, пише Parade.