Идеята за пълноценен и дълголетен живот става все по-разпространена в последните години. И не говорим само за превенцията на различни заболявания, а за целенасочените усилия за забавяне и дори връщане назад на биологичния ни часовник. Сигурно веднага се сещаме за Брайън Джонсън и неговия биохакинг. Но той има и конкурент в лицето на Дейв Паскоу.

 Брайън Джонсън - милионерът, който харчи два милиона долара в опит да направи тялото си отново младо

Милионите, които харчи един мъж, за да направи тялото си по-младо

Какво се опитва да постигне Брайън Джонсън

61-годишният американец от Мичиган привлече вниманието на всички с твърдението, че епигенетичната възраст на неговия организъм е едва 38 години. В това няма как да се убедим на пръв поглед, но е безспорно, че изглежда повече от добре за реалните си години. А зад тази визия стоя огромни усилия, които полага ежедневно.

Дейв Паскоу има личен сайт, в който споделя постиженията си в областта на биохакинга, както и навиците си, с което цели да привлече максимален брой последователи на идеята за дълъг и пълноценен живот. Той гледа на тялото си като на състезателен кон и цени високо това, което му е дадено, защото знае, че само него има. А и не иска здравето му да се изчерпа преди да е дошъл краят на живота му. Затова и полага най-добрите грижи спрямо възгледите си.

Снимка 662286

Източник: Facebook / Dave Pascoe

А това включва приема на повече от 150 хранителни добавки на ден - 82 сутринта и 76 вечер. Биохакерът не спира да експериментира с всичко ново в областта, за да разбере какъв ефект ще има върху неговите кръвни показатели и епигенетика. Дейв Паскоу посочва и основните разлики между него и Брайън Джонсън.

Паскоу е с 16 години по-възрастен от Джонсън. За разлика от него, не е веган и не спазва калориен дефицит. Дори казва, че не обръща особено внимание на калориите, само гледа да ограничава въглехидратите през по-голямата част от времето и това му е достатъчно, за да яде каквото иска и да не качва нито килограми, нито биологичната си възраст. 

Също така Паскоу не яде едно и също всеки ден. Понякога му се случва да повтаря, ако му е останало от предишното ядене. Освен към пълноценност откъм хранителни вещества, той винаги се стреми и към разнообразие на приетата храна. 

Снимка 662288

Източник: Dave Pascoe.net

Биохакерът признава, че щитовидната му жлеза е спряла да функционира през 30-те му години и от тогава е на хормон заместваща терапия. За разлика от Джонсън обаче, не приема тестостерон. 

61-годишният американец споделя и натрупаните познания, свързани със стареенето на тялото, както и с методите, по които можем да го забавим. Разбира се, храненето е от съществено значение - това какво ядем, но и по какъв начин го приготвяме. Като най-вредни посочва захарите, консервантите, емулгаторите, изкуствените оцветители, пестицидите, хербицидите, екзогенните хормони, тежките метали и микропастмасата.

Трябва да избягваме максимално и ежедневното излагане на токсини и химикали, свързано с употребата както на козметични и почистващи продукти, така и с качеството на текстилните продукти и дори водата, която консумираме. Всичко това звучи повече от добре, но със сигурност не всеки може да си позволи да води живот като неговия и да има тази свобода и откъм време, и откъм финанси.

Денят си Дейв Паскоу започва тогава, когато се събуди - без аларми и стрес. Още в леглото прави леко раздвижване, последвано от кратка тренировка и слушане на подкасти. През целия ден приема всевъзможни добавки. Никога не пропуска и любимия си лимонов чай, както и разходките на открито.Не пропуска и инфрачервената сауна, и медитацията.

Снимка 662287

Източник: Dave Pascoe.net

Вечерята му е доста рано според разбиранията на повечето хора - между 15 и 17 часа. По график изключва синята светлина на всички електронни устройства няколко часа преди лягане и дори използва специални очила, които я блокират. Част от рутината му са и две кивита, шам фъстък и Netflix. След това използва количество продукти за грижа за кожата, за които всяка жена би му завидяла, казва си молитвата и заспива.

Протеинът, който предпазва клетките от стареене

Още една от тайните на стареенето е разгадана

Ще има ли ново лечение за заболяванията, свързани с него

Биохакерът доста често дарява и кръвна плазма с идеята кръвта му да се регенерира и подмладява. И няма спор, че е посветил целия си живот на идеята да успее да надхитри стареенето и да бъде максимално енергичен и ефективен до последния си ден. А всичко това му струва около 30 хиляди долара годишно. Но и от него може да си вземем някои и друг безплатен съвет - като например да ограничим максимално стреса и сладкото.