Всички познаваме това чувство, когато късно вечер, малко преди лягане, ни се дояде нещо. Добре знаем, че това въобще не е най-подходящото време за ядене, но понякога гладът просто надделява. И за подобни моменти е добре да знаем какво можем да си похапнем без угризения на съвестта и последствия за фигурата.
От Eating Well разговарят с диетолози, за да разберат какво можем и какво не можем да ядем, когато коремът ни закъркори късно вечер. И те обясняват, че трябва да избягваме пикантните, мазни и пържени храни, защото вредят на храносмилането.
А тези, които са с високо съдържание на захари, водят до рязък скок в нивата на кръвна захар. И в двата случая като резултат получаваме нарушения в съня. Следствие от тях пък са повишеният апетит, забавеният метаболизъм и по-трудната загуба на тегло.
Има обаче два вида хранителни вещества, които са разрешени, когато става дума за късно похапване. Това са протеините и фибрите. Те ни осигуряват стабилни нива на кръвната захар и дълготрайно засищане на глада, без да влияят на съня. Затова трябва да наблегнем именно на тях. А ето и за какво още да внимаваме.
Източник: iStock
Препоръките са да ограничим броя на калории в късното похапване до около 200, за да избегнем чувството за преяждане точно преди лягане. Важно е да имаме източник на протеин - поне 7 грама. Фибрите също са препоръчителни, защото ни дават усещане за ситост за дълго време. Късното похапване трябва да съдържа и малко количество ненаситени и полезни мазнини.
Диетолозите посочват и едно конкретно вкусно и лесно за приготвяне похапване, с което можем да заситим глада, когато се появи късно вече. И това е извара или котидж сирене с плодове и ядки. С тази комбинация си осигуряваме всичко, от което имаме нужда - протеин, фибри и ненанситени мазнини, които регулират кръвната захар, захранват мускулите и не пречат, а помагат на съня.
Източник: iStock
Освен това млечните продукти съдържат триптофан - аминокиселина, която има съществена роля в производството на хормона на съня мелатонин. Разбира се, няма как да пропуснем и ползите от всички важни витамини и минерали, събрани в тази комбинация. А магнезият и цинкът, които също са в играта, помагат на триптофана да се преобразува в мелатонин - затова не бива да минаваме и без тях.
Чрез ядките и плодовете добавяме и необходимото количество фибри към късното похапване, за да можем да се заситим, но без да ни става тежко. В млечния продукт и в ядките пък се съдържат и тези мазнини, които не са наш враг, а приятел. Разбира се, и с препоръчителното късно похапване не бива да прекаляваме с количеството, защото е доста вероятно да ни се услади.