Съвсем наскоро Bugatti представи последния си модел Tourbillion, за който каквото и да бъде казано - ще е малко. Цената му от над 4 милиона долара говори достатъчно.

Bugatti Tourbillon е с 1800 к.с., без екрани и струва 4 милиона долара

Bugatti Tourbillon е с 1800 к.с., без екрани и струва 4 милиона долара

Bugatti отново надминаха себе си

Около новия модел обаче се развихри една интересна бъркотия. Френският сайт Verite Cachee е излязъл със статия, в която твърди, че Олена Зеленска, съпругата на президента на Украйна Володимир Зеленски, си е поръчала Bugatti Tourbillion от представителството на марката в Париж.

Сайтът дори представя фактура за закупената кола и deep fake видео на човек, който твърди, че работи за Bugatti, който разказва за покупката.

Снимка 618434

Източник: EPA/БГНЕС

Разследване на италианския журналист Давид Пуенте и Motor1.com показва, че Verite Cachee съществува от едва месец, а съдържанието му е нискокачествено и генерирано с изкуствен интелект. Макар да е на френски език, е проруско.

От представителството на Bugatti в Париж наричат новината фалшива и казват, че показаната фактура също не е истинска. "Задължителните правни данни не се появяват във фактурата, цената на автомобила очевидно е грешна, цената на опциите и техните описания са неточни и непоследователни, графиките са остарели", пишат от Bugatti.

Те също така твърдят, че никога не биха позволили такъв документ да бъде издаден. Украинският Център за противодействие на дезинформацията също окачестви твърдението, че Олена Зеленска си е купила кола за над 4 милиона долара като фалшива новина.

От Motor1.com пишат, че журналистът на BBC Шаян Сардаризаде смята, че тази пропаганда може да бъде свързана с цяла мрежа от сайтове, ръководени от Джон Марк Дъган.

Bugatti и новият V16 хибриден двигател за новата им суперкола

Голямата (и изненадваща) промяна за Bugatti

Мате Римац и компания променят играта

Дъган е бивш полицай от Флорида, който живее в Русия и ръководи няколко проруски сайта, публикуващи подвеждаща информация. Именно негови сайтове миналата година пуснаха фалшивата новина, че Володимир Зеленски си е купил две яхти с парите на американските данъкоплатци.