Вчера, 26 юли, беше официалното откриване на Олимпийските игри в Париж. Грандиозното начало даде заявка за интригуващ спортен форум, на който състезатели от 206 държави от целия свят ще премерят сили в общо 32 спорта. Но сред всички 10 500 участници има и такива, които няма да развеят флага на родината си, ако се качат на почетната стълбица.

8 от най-изненадващите правила за спортистите на Олимпийски игри 2024

8 от най-изненадващите правила за спортистите на Олимпийски игри 2024

Защо сексът е позволен, но не и пържените картофки и алкохолът

Въпреки че говорим за най-мащабното спортно събитие, то винаги е отражение на случващото и се отвъд спорта. Затова и тази година, както и в много други през историята му, има страни, които са получили забрана за участие. За Олимпийски игри 2024 това са Русия и Беларус, а причината е военният конфликт с Украйна.

Двете държави все пак имат своите представители в Париж, но те ще се състезават като неутрални участници, каквото е решението на Международния олимпийски комитет в подобни ситуации. Това е възможност и за спортистите бежанци да покажат на целия свят на какво са способни.

Снимка 676252

Източник: GettyImages

В отборните спортове няма да видим руски и беларуски отбори, но в индивидуалните състезания ще наблюдаваме представянето на 15 руски и 18 беларуски спортисти. Олимпийският комитет даде свобода всяка дисциплина сама да избира дали да допуска участници от страните с наложена забрана. Така например няма да видим руснаци в състезанията по лека атлетика, но ще видим руски плувци.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Т.нар. индивидуални неутрални атлети имат своя отделна делегация, но на нея й е забранено да използва каквито и да е знамена или други отличителни символи на страната си, включително и химна. Ако някой руски или беларуски спортист спечели медал от състезание, ще бъде изпълнен неутрална мелодия без текст по време на награждаването му.

Снимка 658192

Източник: GettyImages

Тях не видяхме и на церемонията по откриването на Олимпийските игри. Екипите им на състезанията също са в неутрални цветове, обяснява Telegraph.

Това не са първите Олимпийски игри, за които Русия получава забрана да участва. На предишните летни и зимни спортни форуми след допинговия скандал от Сочи преди точно 10 години страната получаваше частични забрани за някои спортове. Руският олимпийски комитет възстанови правата си през 2020 г., когато в Токио 335 участници спечелиха цели 71 медала за страната си.

Най-стилно облечените звезди на партито преди Олимпийски игри 2024

Най-стилно облечените звезди на партито преди Олимпийски игри 2024

Знаменитости и спортисти показаха стил и шик в Париж

Олимпийските игри в Париж са първите от тези в Лос Анжделис през 1984 г., на които Русия няма да има голяма делегация. Тогава обаче страната бойкотира спортния форум, докато този път подобно решение не бе взето. А на фона на конфликта в ивицата Газа, Израел изпрати 88 състезатели в Париж, на които е осигурена допълнителна охрана.