Годината е 776 пр. Хр., а мястото - Олимпия в Древна Гърция. Хората се събират, за да гледат надбягване, което ще положи основите на спортното събитие, което ще продължава да събира участници и зрители цяло хилядолетие по-късно.

Защо всички говорят за Монголия преди началото на Олимпийски игри 2024

Защо всички говорят за Монголия преди началото на Олимпийски игри 2024

Добро първо впечатление

Още в древността Олимпиадата се организира на всеки четири години и, подобно на тази днес, включва борба, хвърляне на копие, висок скок, бокс. В наши дни е отпаднала надпреварата с карети, но това не е единствената. Ето 5 доста куриозни разлики между древните и модерните Олимпийски игри.

Олимпийската факла е ново изобретение

Олимпийският огън се пали в Олимпия седмици преди спортното събитие, след което "пътува" на крак докато запали гигантската факла на олимпийския стадион. Традицията започва през 1936 г. в нацистка Германия, когато архитектите на олимпийския стадион в Берлин "уреждат" пренасянето на огъня от Олимпия до немската столица. В древността също е имало огън, но той е горял пред олтара на богинята Хестия, както и пред храмовете на Зевс и Хера.

Олимпиадата е била само за мъже

Снимка 675284

Единственият начин жена да спечели награда от Олимпийските игри в Древна Елада е било, ако притежава кон, който е победител в дадено състезание. Единствено свободни мъже (тоест без роби) са имали право да се включат в състезанията. Те обаче е трябвало да тренират усилено 10 месеца преди събитието - факт, който е отказвал много мъже, длъжни да работят, за да изкарват прехраната за семействата си.

Амфори със зехтин вместо медали

Снимка 675283

Наградите за победителите в древните Олимпийски игри са били по-скоро символични. Победителите са получавали венец от маслинови клонки, магданоз, лаврови или борови клонки. Затова пък родните местна на победителите обикновено са били горди с постижението на гражданите си и са ги дарявали с амфори със зехтин, тържествени паради, доживотни места в амфитеатрите или държавни позиции.

Олимпийски игри 2024 - 13 милиона ястия, над 200 готвачи за 15 хиляди международни спортисти

Олимпийски игри 2024 - 13 милиона ястия, над 200 готвачи за 15 хиляди международни спортисти

С какво ще се различава Олимпиадата в Париж от тази в Лондон през 2012 г.

Древните олимпийци са се състезавали голи

Голотата не е била нещо необичайно в Древна Елада. Затова и не е учудващо, че участниците в Олимпийските игри тогава са се състезавали напълно голи. Една от идеите е била състезателите да започват на равна нога независимо от социалното си положение. Освен това препаската около бедрата е пречила на мобилността им. Разбира се, според учените съществува и хипотезата, че състезателите са искали да демонстрират съвършената си физика.

Кой слага край на игрите в Древна Гърция

Снимка 675285

В средата на II в. пр. Хр Римската империя е завладяла Древна Гърция, а няколко века по-късно християнството става официална религия там. Забранени са ритуали и празници, свързани с езическите богове - причината някои историци да смятат, че християнството става причина за замирането на Олимпийските игри.

Според историчката Софи Ремийсен от Университета на Амстердам обаче древните игри са били финансирани от граждански фондове. В новото хилядолетие парите са започнали да се употребяват за други дейности, а богатите спонсори постепенно също се отдръпнали. Което сложило край на древните Олимпийски игри, пишат Smithsonian Magazine.