Доскоро болестта на Алцхаймер беше от тези, които свързваме предимно с напредналата, старческа възраст. Но в последните години е факт, че възрастта за диагностицирането спада все повече, а това води до необходимостта от адекватна превенция, която започва още когато сме в разцвета на силите си и не мислим за това, че след време може да страдаме от невродегенеративното заболяване.
То е обект на все повече и все по-задълбочени изследвания и въпреки че на този етап все още няма открито лекарство, знаем много повече как да предотвратим появата и развитието му. Поредното откритие идва от американски учени, които установяват още едно вещество, което има протективен ефект.
Става дума за холина - едно от основните хранителни вещества, което се произвежда в малки количества от черния дроб, но се набавя предимно с храната. То участва във важни процеси като мозъчната дейност, активността на мускулите, функционирането на нервната система и метаболитнитепроцеси.

Източник: iStock
Яйцата са пълни с полезни вещества
Изследването, публикувано в The Journal of Nutrition, установява, че възрастните хора, които ядат яйца повече от веднъж седмично, имат по-нисък риск от развитие на Алцхаймер. А тези, които достигат до диагнозата, имат по-малко промени в мозъка, установени след смъртта им.
И предишни изследвания са установявали, че веществото холин и яйцата, в които се съдържа в най-голямо количество, може да имат защитен ефект върху мозъка и правилното му функциониране, но сега за пръв път се прави пряка връзка между тях и развитието на болестта на Алцхаймер.

Източник: iStock
Колкото по-често ги ядем, толкова по-добре
Участниците в изследването са поставени под наблюдение в продължение на седем години и през това време редовно попълват въпросници, свързани с различни техни навици, в това число и хранителни. На част от тях се прави и аутопсия след смъртта, за да се установи до каква степен са измененията в мозъка им. Всички се разделят условно на три групи - които ядат яйца по-малко от веднъж месечно, от един до три пъти месечно и последните - веднъж, два пъти или по-често в седмицата.
Основният извод на базата на статистически модели и изчисления е, че тези, които ядат яйца веднъж седмично или по-често, имат двойно по-малък риск да чуят диагнозата Алцхаймер от другите, които ги консумират веднъж в месеца или по-рядко, пише PsyPost.

Източник: iStock
Холинът е тайното им оръжие
И учените са категроични, че тази разлика се дължи на функцията на холина да произвежда ацетилхолин - невротрансмитер, участващ в паметта и ученето. Той също така допринася за структурата на клетъчните мембрани в мозъка. Така освен с подобряване на когнитивните функции, честата консумация на яйца е свързана и с редуциране на патологичните мозъчни изменения.
Всичко това води до логичното заключение, че яйцата са една от задължителните храни за хората в напреднала възраст. Но учените правят уточнението, че редовната им консумация не е гарантирана защита от болестта на Алцхаймер. Със сигурност обаче тя може да ни помогне да поддържаме мозъка си здрав и млад за по-дълго, особено ако е в комбинация с други полезни навици като редовно движение, качествен сън и т.н.