Доскоро болестта на Алцхаймер беше от тези, които свързваме предимно с напредналата, старческа възраст. Но в последните години е факт, че възрастта за диагностицирането спада все повече, а това води до необходимостта от адекватна превенция, която започва още когато сме в разцвета на силите си и не мислим за това, че след време може да страдаме от невродегенеративното заболяване.

Билката, която може да се окаже "защитник" на мозъка от Алцхаймер

Билката, която може да се окаже "защитник" на мозъка от Алцхаймер

Освен това подобрява паметта и намалява тревожността

То е обект на все повече и все по-задълбочени изследвания и въпреки че на този етап все още няма открито лекарство, знаем много повече как да предотвратим появата и развитието му. Поредното откритие идва от американски учени, които установяват още едно вещество, което има протективен ефект.

Става дума за холина - едно от основните хранителни вещества, което се произвежда в малки количества от черния дроб, но се набавя предимно с храната. То участва във важни процеси като мозъчната дейност, активността на мускулите, функционирането на нервната система и метаболитнитепроцеси.

Яйцата са пълни с полезни вещества

Източник: iStock

Яйцата са пълни с полезни вещества

Изследването, публикувано в The Journal of Nutrition, установява, че възрастните хора, които ядат яйца повече от веднъж седмично, имат по-нисък риск от развитие на Алцхаймер. А тези, които достигат до диагнозата, имат по-малко промени в мозъка, установени след смъртта им. 

И предишни изследвания са установявали, че веществото холин и яйцата, в които се съдържа в най-голямо количество, може да имат защитен ефект върху мозъка и правилното му функциониране, но сега за пръв път се прави пряка връзка между тях и развитието на болестта на Алцхаймер. 

Колкото по-често ги ядем, толкова по-добре

Източник: iStock

Колкото по-често ги ядем, толкова по-добре

Участниците в изследването са поставени под наблюдение в продължение на седем години и през това време редовно попълват въпросници, свързани с различни техни навици, в това число и хранителни. На част от тях се прави и аутопсия след смъртта, за да се установи до каква степен са измененията в мозъка им. Всички се разделят условно на три групи - които ядат яйца по-малко от веднъж месечно, от един до три пъти месечно и последните - веднъж, два пъти или по-често в седмицата.

Основният извод на базата на статистически модели и изчисления е, че тези, които ядат яйца веднъж седмично или по-често, имат двойно по-малък риск да чуят диагнозата Алцхаймер от другите, които ги консумират веднъж в месеца или по-рядко, пише PsyPost.

Холинът е тайното им оръжие

Източник: iStock

Холинът е тайното им оръжие

И учените са категроични, че тази разлика се дължи на функцията на холина да произвежда ацетилхолин - невротрансмитер, участващ в паметта и ученето. Той също така допринася за структурата на клетъчните мембрани в мозъка. Така освен с подобряване на когнитивните функции, честата консумация на яйца е свързана и с редуциране на патологичните мозъчни изменения.

Какво да ядем, за да се предпазим от Алцхаймер и деменция

Какво да ядем, за да се предпазим от Алцхаймер и деменция

Една конкретна диета се оказва над всички останали

Всичко това води до логичното заключение, че яйцата са една от задължителните храни за хората в напреднала възраст. Но учените правят уточнението, че редовната им консумация не е гарантирана защита от болестта на Алцхаймер. Със сигурност обаче тя може да ни помогне да поддържаме мозъка си здрав и млад за по-дълго, особено ако е в комбинация с други полезни навици като редовно движение, качествен сън и т.н.