Кой не би искал да си отдели един уикенд, за да се наслади на чистия и неподправен вкус на Родопите. Струва си да дойдем в този район на България не само заради страхотната храна, но и заради красивите гледки, чистия въздух и гостоприемството на местните. И всичко това накуп предлага родопското село Солища, което е подходящо за посещения целогодишно.

Как да стигнем

Солища се намира на 26 км от град Смолян, на 24 км от град Девин, на 24 км от град Чепеларе и на 16 км от курорта Пампорово. Селото е отворено към централната пътна мрежа, идваща от Пловдив - Кричим - Девин - Широка лъка - Смолян. Ако идваме от София, най-прекият път е през Кричим и Девин. След това отбиваме в посока Смолян. Пътят минава през село Широка лъка, където вдясно има отбивка за село Солища.

Уикенд в Белоградчик

Уикенд в Белоградчик

Идея за ползотворна почивка

Добре дошли в Солища

"Нас екзарх ни е учил", с този надпис центърът на селото посреща своите гости. Написаното напомня за началото на миналия век. Тогава жителите му са били над 500, а в началното училище е имало близо 60 деца. По онова време учител в него бил самият Екзарх Сетефан I, познат със светското си име Стоян Попгеоргиев Шопов.

Макар днес Солища да има по-малко от 50 човека население, то продължава да бъде едно от най-красивите и китни села, сгушено в подножието на връх Перелик.

Има няколко версии за произхода на името Солища. Според едната, когато първите жители идват по тези земи и започват да строят домовете си, те намират останки от предишни тракийски селища (селища - солища), затова и дават това име на селото.

Друга версия пък твърди, че някога старите овчари използвали мястото, където днес се намира селото (Солища е на южният склон на Солийски връх и там най-бързо се стопява снегът), за да дават на овцете сол и да ги захранват. Оттам и солище - място, където се сипва сол.

Какво да видим

В Солища няма да срещнем голям поток от туристи, какъвто има в съседните села Широка лъка и Гела, макар условията за почивка и планински разходки да са почти същите - девствени гори, много поляни и интересни местности за обхождане.

Снимка 414935

Източник: Facebook / СОЛИЩА (SOLISHTA)

Но ако искаме да си починем на чист въздух, Солища е точното място. Преди няколко години група от специалисти микробиолози правят изследвания на въздуха и установяват, че Солища има най-малко микроби на кубичен метър въздух.

Селото е разположено на 1400 м надморска височина, има южно и отчасти източно изложение. На юг се открива красива гледка към първенеца на Родопите - връх Голям Перелик, висок 2191 м.

Резерват "Черночето"

Чистият въздух, умерено-континенталният климат и надморската височина благоприятстват за развитието на красиви столетни иглолистни гори. На север от селото се намира резерватът "Черночето", в който растат вековни борови гори.

Някои от дърветата там са на повече от 300 години и са толкова големи, че трудно могат да бъдат обхванати с двете ръце. Смята се, че името на резервата произлиза от думата "чернок", която, преведена от родопски диалект, означава "черен бор".

Църквата "Света Неделя"

Това е най-голямата забележителност на селото, впечатляваща със своята красива камбанария по проект на неукия, но сръчен майстор Филю Корбаджиев. Всъщност, по негов проект е построена цялата църква, пишат от "101 отбивки".

Снимка 414934

Източник: Facebook / СОЛИЩА (SOLISHTA)

Говори се, че майсторът предварително и съвсем точно изчислява колко камъка ще са необходими за строежа на камбанарията, за да стане висока 15 метра над земята и четири-пет под нея. При отливането на камбаната е използвано сребро, специално дарено на църквата, за да се сложи в сместа. Затова и бистрият ѝ звън отеква чак на връх Карлък и съседните села.

Вилата на Мария Атанасова

В село Солища се намира и вилата на първата жена-летец в България - Мария Атанасова, която е била командир на транспортен самолет. Местните казват, че тяхното село било нейното "място за връзка с космоса".

Къде да отседнем

В Солища има няколко семейни хотела и къщи за гости, които предлагат нощувки. Сутрин ще се будим от кукуригането на петлите и ще закусваме вкусни родопски катми, приготвени от гостоприемните домакини. Вечер пък ще броим звездите, под музикалния съпровод на стотици щурци.

Уикенд в Орцево

Уикенд в Орцево

Там където Родопите гледат с любов към Пирин