На хоризонта се задава пореден уикенд, а още по-хубавото е, че прогнозите са за слънчево и топло време. Това автоматично означава, че имаме шанс да мръднем насам-натам и да си направим разходка. 

Уикенд в Чепеларе и Златоград

Уикенд в Чепеларе и Златоград

За всекиго по нещо

Днес сме се спрели на Белоградчик, защото на територията на общината са запазени културни паметници от различни епохи. Белоградчишката крепост е една от най-добре запазените крепости у нас и е задължителна спирка при посещението ни.

Историята ѝ започва от ІІІ век от н.е., когато римляните са я построили, за да служи като охрана на стратегически пътища, минаващи през района. Крепостта се състои се от три крепостни двора и една площадка. 

В непосредствена близост е крепостта Латинското кале, която също може да бъде разгледана. А от тези две крепости се виждат и Белоградчишките скали. 

В самия град пък можем да посетим Природонаучния музей, който разполага с над 500 експоната. Белоградчик може да се похвали и с исторически музей, който се намира в Пановата къща, която е един от образците за възрожденската архитектура.

Астрономическа Обсерватория Белоградчик

Източник: Facebook / Астрономическа Обсерватория Белоградчик

Астрономическа Обсерватория Белоградчик

Експозицията в музея ни представя историята, бита и обичаите на местното население - етнографска група торлаци. Астрономическата обсерватория пък се намира в близост до крепостта и от нея можем да наблюдаваме Луната, пръстенът на Сатурн, спътниците на Юпитер и други при подходящи условия, разбира се. 

Уикенд в Цари Мали Град

Уикенд в Цари Мали Град

Идея за пътуване

Почитателите на изкуството пък могат да се отбият и до Художествената галерия "Вълчо Вълчев". Тя разполага с над 260 платна. 

На няколко километра северно от Белоградчик се намира Магурата. Пещерата е с дължина над два километра, а в някои от галериите има рисунки, които са от различни епохи.