Този уикенд сме решили да се разходим отново до Родопите. Залагаме на Югозападна България, за да разгледаме две села в околността, които макар и не толкова известни, има какво да предложат.

Уикенд в Орцево

Уикенд в Орцево

Там където Родопите гледат с любов към Пирин

Мнозина посещават този район, заради Лещен и Ковачевица, но ние умишлено ще ги пропуснем и ще се насочим към Гърмен и Огняново.

Как да стигнем

Гърмен и Огняново се намират на около 4 км от едно от друго, на около 10 км от град Гоце Делчев и на 75 км от Благоевград.

Какво да видим

Причините да се отправим именно към тези две села са няколко. Едната е минералните води на Огняново, което е балнеоложки център, а другите са природните и археологически забележителности на околността.

Снимка 406558

Източник: Facebook / Огняново

Никополис Ад Нестум

Никополис ад Нестум е изключително важен археологически паметник. Целият открит исторически комплекс се разпростира на 14 км площ. Късноантичният римски град, който е на възраст от около 16 столетия, се намира в близост до Огняново. В тази част на България, между местностите Марчов чифлик и Хисарлъка, в южната част на село Гърмен са успели да се съхранят останките на Никополис.

Снимка 406554

Източник: Facebook / Никополис Ад Нестум

На мястото на голямо тракийско селище през 106 г. от н.е. император Трaян основава Никополис ад Нестум, който е един от трите града, построени от него в чест на победата на Римската империя над даките. 

В края на VI век славяни и авари нападат Никополис ад Нестум и го разрушават. През XI - X век градът отново се възражда под името Никопол и просъществува чак до XIII век, когато отново е сринат при походите на кръстоносците. През Късното Средновековие на част от мястото има българско селище, а в югоизточната част на укрепения град - турски чифлик.

Снимка 406553

Източник: Facebook / Никополис Ад Нестум

Като резултат от археологическите разкопки днес там може да се видят крепостната стена на града, кръгли, квадратни и правоъгълни кули, хладен и горещ басейн. На мястото са открити най-различни златни и сребърни монети, съдове и прибори. В близост до укрепения град се намират и две раннохристиянски базилики от IV в. Никополис ад Нестум е единствения античен град в Родопите от периода на римското владичество.

Никополис Ад Нестум е отверен за посещения всеки ден от 8.00 до 17.00 часа през периода от 1 ноември до 31 март и от 8.00 до 21.00 часа за периода от 1 април до 31 октомври. Входът е 1 лв.

Вековните чинари

В района на село Гърмен, освен античният град Никополис ад Нестум, задължително е да се насладим на Вековните чинари - една изключителна природна забележителност, която е и безценно съкровище. Намират се на 0,5 км от центъра на село Гърмен, до моста в квартал Заграде, по пътя за Гоце Делчев и съвсем близо до античния град.

Снимка 406557

Източник: Facebook / Огняново

Със сигурност ще чуете в Гърмен да казват, че именно чинарът е най-мъдрият и най-старият тук и това без съмнение е така. Със своята над 600-годишна възраст, височина 24 метра и обиколка 10.5  метра, вековните дървета са впечатляващо величествени.

След провеждане на онлайн гласуване през 2017 г. те печелят приза "Дърво на годината" в България, което им осигурява място и в същата класация в Европа.

Балнеологичното селище Огняново

След като сме се насладили на природните и археологическите забележителности наоколо, можем да се отпуснем в минералните води на село Огняново.

Районът разполага с 24 термоминерални извора с температура на водата 39-42.5º C. Огняново има две основни находища - Крайречно и  Крайселско

Снимка 406563

Източник: Facebook / Therma Vitae - Профилакториум Огняново

Находището Крайречно има две локализации в района на т. нар. Градски бани (1.5 км северно от Огняново) и около профилакториум "Огняново" - 17 извора, като най-горещите са с температура 42º C и 42.5º C.

В Крайселско, намиращо се на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани, има 7 извора с температура на водата 16-40º C.

Профилакториум "Огняново"

Източник: Facebook / Огняново

Профилакториум "Огняново"

Всички минерални води в района са бистри, безцветни, бактериологично чисти. Изключително подходящи за външно и питейно бланеололечение. Смята се, че помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, ендокринната, дихателната и храносмилателната система, както и при нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

Уикенд в Еленския Балкан

Уикенд в Еленския Балкан

Независимо от температурите