Времето си е типично февруарско - непостоянно и изненадващо, но уикендът се очертава по-топъл от обичайното. А само малко да се вдигнат температурите, и веднага ни идва ентусиазмът да пътуваме и да се откъснем от ежедневието. Независимо от прогнозата, имаме едно предположение за почивните дни, подходящо както за студ, така и за пек.

Еленският Балкан е място за феновете и на природата, и на историята, и на спокойната почивка. Селският туризъм се развива все повече и повече именно заради дестинации като тази.

Град Елена, както и горите и планините покрай него са все така красиви и през зимата, и през пролетта, а възможността да забавим ритъма и да поживеем като своите баби и дядовци привлича българи и чужденци по всяко време.

Снимка 405147

Източник: Facebook / Туристически информационен център - град Елена

Град Елена

Елена е в полите на Еленския Балкан и долината на Еленската река. Разстоянието от София е около 260 км., от Пловдив - малко под 200, а от Велико Търново - 40.

През Възраждането градът е важен занаятчийски и културен център. Тогава го наричат и Българският Витлеем, защото е единственото населено място с три църкви. Една от тях е храмът "Свети Никола", който съществува от XVI век до ден-днешен.

Има и много легенди от миналото, свързани с това място. Една от тях разказва за двойка младоженци, които в деня на сватбата си са нападнати на една от горските пътеки. Девойката Елена е погребана в местността "Кръста", а младежът Самуил - в местността "Самуилец". Родителите на булката от скръб останали близо до лобното й място и сложили началото на населеното място, което нарекли на нея - Елена.

Снимка 405148

Източник: Facebook / Туристически информационен център - град Елена

Какво да видим

В град Елена и околността има не едно и две места, в които историята е жива. Къщата на Юрдан Хаджипетков функционира като музей, в който можем да се потопим в традиционния за преди няколко века бит и култура. 

Петте Разсуканови (наричани още Петте Хаджидимитрови) къщи са недвижима културна ценност от национално значение. Причината - това са пет отделни къщи с един общ покрив, а подобна конструкция не се вижда всеки ден. Часовниковата кула е друг символ на града, построен през далечната 1812 г.

В архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливница" се намират и най-старата църква в района - "Свети Никола", но мястото е отворено за посещения от април до края на октомври. Същото важи и за къщата-музей на Иларион Макариополски - все поводи да посетим Елена още веднъж.

Къща-музей на Иларион Макариополски

Източник: Facebook / Аз обичам красивото в България

Къща-музей на Иларион Макариополски

Попниколовата къща се различава от останалите в града, защото в тази сграда с възрожденска фасада се помещава Музеят по палеонтология към Софийския университет.

Храмовете в Елена и Еленския Балкан също заслужават внимание, защото районът е известен и със своите традиции в църковната живопис. Освен "Свети Никола", тук се намират и църквата "Успение на Пресвета Богородица", храмът "Рождество на Пресвета Богородица" , Марянският манастир "Свето Преображение Господне", Буйновският манастир "Св. Пророк Илия", както и Капиновският и Плаковският манастир.

Град Елена има традиции и във винения туризъм. На няколко километра от населеното място, в село Марян, се намира избата MARYAN, която е отворена за посещения и дегустации. Разбира се, с хубавото вино вървят и хубави месни деликатеси. Еленският бут е добре познат не само у нас, но и по света. Него можем да дегустираме в повечето заведения в града и околността.

Снимка 405144

Източник: Facebook / Туристически информационен център - град Елена

Еленски Балкан

Заради природата също си заслужава да посетим тази част на България. Язовир Йовковци, Христовски водопад, връх Чумерна и двата природни резервата - "Бяла крава" и "Хайдушки чукар" допълват разнообразието на този край.

Христовски водопад

Източник: Facebook / Туристически информационен център - град Елена

Христовски водопад

Местното туристическо дружество организира фотолов, в екопарк Елена пък има възможност за езда с предварителна уговорка. В горските райони се организират и забавления като пейнтбол и велотуризъм.

Настаняването е предимно в къщи за гости и хижи, запазили традиционния дух на населеното място. В град Елена има и няколко по-големи хотела, които предлагат повече удобства, като закрити басейни. Въобще, за всекиго по нещо.