Вероятно ще се изненадате от предложението ни да прекарате уикенда си в Перник, предвид всички митове и легенди, които се носят за нрава на перничани. Но точно тази седмица едва ли има по-добро място, което да посетим, от Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". А той се провежда именно в Перник.

Традицията

Маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция. Основните обредни действия в сурвакарските "игри" са свързани с прогонването на злите сили от селищата.

Снимка 402202

Източник: iStock

Групата на маскираните има разнообразни персонажи, като по традиция всички обредни роли се изпълняват от мъже, облечени в различни маскарадни костюми, които се наричат "сурвакари" или "кукери". 

Маските

Огромните маски, наричани ликове, в района на Пернишко се изработват цяла година, като материалите включват дърво, кокали, пера, кожа. Маските изобразяват фантастични животни и понякога достигат до два метра височина.

Снимка 402203

Източник: iStock

Смята се, че колкото по-страшни са маските, толкова по-голяма е силата им срещу злото. Изработването им семейна традиция, която се предава от родители на деца. Друга традиция е ликовете да се държат в тайна, за да запазят магическата си сила.

Само на фестивала в Перник ще видим маски от всички етнографски области на страната и ще се запознаем с различни регионални варианти на маскиране.

Историята

Твърди се, че хореографът Йордан Николов е бащата на маскарадния фестивал в Перник. Първоначално, още през януари 1939 г., заедно със своя ансамбъл Николов организира сурвакарски празник на площад "Света Неделя" в София. Маските за специалния случай са по проект на Дечко Узунов.

Снимка 402209

Източник: iStock

Йордан Николов, който по това време е и инспектор в отдел "Просвета и култура" в Перник, е силно впечатлен от местната традиция по сурвакане, което довежда до идеята именно Перник да се превърне в център на сурвакарските игри.

Перник и "Сурва"

Зимният обичай "Сурва" е характерен за градовете Перник, Брезник, Земен, Радомир и е жива практика в 31 селища от областта. Започва във всички населени места от региона още в нощта на 13 срещу 14 януари. Тогава групи сурвакари, в които се включват предимно момчета на възраст от четири до 12 години или ергени, обхождат домовете и пеят.

Снимка 402205

Източник: iStock

С годините маскарадните обичаи започват да имат двойствен живот. От една страна, съгласно традицията, се изпълняват ежегодно на определения ден по места. От друга обаче, те придобиват показност и състезателен характер, като се преобразуват в сценичен вариант и се представят пред публика.

Международният фестивал "Сурва"

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. Израз е на живата маскарадна обредност и с годините става все по-мащабен и по-популярен не само у нас, а и по света. Фестивалът се провежда традиционно в трите последни дни на януари.

Снимка 402210

Източник: iStock

"Сурва" е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа, а от 2015 г. става част и от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Сурва" 2019 г.

Фестивалът ще продължи от 25 до 27 януари, като тази година своите традиции и обичаи ще представят рекорден брой участници - 7500 от девет държави.

Всички събития през трите дни на "Сурва" ще се проведат на различни места в града, между които попадат Дворец на културата, Обединен детски комплекс, Общински младежки дом, галерия "Любен Гайдаров", пл. "Кракра", Централна градска част, Сурвакарско село, Градски парк.

Снимка 402211

Източник: iStock

Програмата започва на 25 януари, петък, от 9 ч., а последното събитие за деня е от 19:30 ч. Предвидени са научни конференции на различни теми, работилница за маски, художествени изложби, кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия.

Особен интерес представлява младежкото маскарадно дефиле, факелното сурвакарско шествие и спектакълът с официално откриване на ХХVIII МФМИ "Сурва" - Перник 2019, както и  концертна програма на чуждестранните групи. 

Снимка 402207

Източник: iStock

На 26 януари, събота, в 10 ч. започват състезателните фестивални дефилета. Ще има работилница за маски, както и втора сцена за гостуващите чуждестранни групи. Посетителите на фестивала ще имат възможността да посетят творчески ателиета за деца, да чуят фолклорната програма "На мегдана" и да се срещнат с чуждестранните групи.

Снимка 402204

Източник: iStock

Неделята, 27 януари, стартира със състезателните фестивални дефилета точно в 10 ч. Продължава с работилница за маски, кулинарно шоу, творчески ателиета за деца и приключва с официално закриване на фестивала.