Италианската храна е обичана по целия свят. И това далеч не се изчерпва с пица маргарита и спагети болонезе - кухнята на страната предлага много повече: от регионални специалитети като кампанската сфолятела и калабрийската ндуя, до кулинарни техники, родени в Италия, които днес се използват по целия свят.
Всъщност, италианската кулинарна култура е толкова влиятелна, че скоро може да бъде включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
След съвместно предложение на италианските министерства на културата и земеделието, досие, редактирано от професор Пиер Луиджи Петрило от римския университет Luiss Guido Carli, е преминало техническа оценка.
Източник: iStock
Сега, след като организацията на ООН е дала предварително одобрение на кандидатурата, остава само тя да бъде разгледана от Междуправителствения комитет.
"Прекрасно е да видим интереса, с който се следи процесът по признаване на италианската кухня като обект на наследството на ЮНЕСКО", казва Франческо Лолобрииджида - италианският министър на земеделието, хранителния суверенитет и горите, цитиран от Euronews. "Но все още не сме прекрачили тази голяма и напълно заслужена финална линия."
Финалната линия е заседанието на комитета на ЮНЕСКО, което ще се проведе в Ню Делхи между 8 и 13 декември.
Източник: iStock
Докато изглежда вероятно италианската кухня скоро да бъде добавена, ръчното звънене на камбани, оперното пеене, изкуството на стъклените мъниста и "пицайоло" - изкуството на приготвяне на пица, вече са включени в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.