Кулинарната карта на столицата е изпъстрена с редица заведения, посветени на кухнята на различни националности, както и дори само на конкретни храни, станали любими по цял свят. Така например не само едно или две места в София предлагат само дюнери, само канелени рулца, само понички, сладолед или пък пица. И докато последните две са всеобщи любимци от италианската кухня, с които лесно можем да се поглезим без да се налага да пътуваме до Ботуша, то в София отскоро се е сгушило и още едно място с еблематичен десерт. А именно - тирамису.
Зад създаването на Doppio стоят Георги Павлов и приятелката му. Още преди осем години започва търсенето им на подходящо място, в което да развият концепцията си за кафене. Много търпение и една чиста случайност ги отвеждат до локацията на централната софийска улица "Ивайло". И така, впоследствие тя приютява Doppio - не просто кафене, а малък оазис в сърцето на града, който ни изкушава да откраднем 30 минути за себе си в компанията на един от най-обичаните десерти - тирамисуто.
"На това помещение попаднахме напълно случайно. Но отговори на всички наши критерии. Искахме павирана улица, високи тавани, големи прозорци...", разказва ни Георги за мястото.

Източник: Личен архив
Разбира се, подготовката за отварянето не минава и без ремонт - някоя друга съборена стена, промени по кухнята, боядисване... А интериорният дизайн напълно олицетворява концепцията на мястото за slow mornings и slow lifestyle - опростен, симплистичен, с фокус върху естествените материали и без излишно разсейващи елементи.
"Идеята беше Doppio да е като оазис в забързаното ежедневие, място, на което човек се отбива, когато има 30 минути за почивка, за да я прекара качествено. А това, от които би трябвало да се разсея, са тирамисуто и кафето, които предлагаме, както и картините, които излагаме", допълва Георги.

Източник: Lifestyle.bg
Решението Doppio да представя и картини на различни артисти е водено от идеята мястото да подкрепя и създава общност, а също и хора, които създават както изкуство, така и качествени продукти. Затова и кафето, което предлагат, е на различни български кафе пекарни, които се ротират на всеки два месеца и обогатяват менюто с напитките с авторски кафе предложения.
Но абсолютните кафе класики са неизменна част от списъка с напитки - това са еспресото, doppio, както на италиански се нарича двойното еспресо, капучино, лате и флет уайт.

Източник: Lifestyle.bg
Освен кафето обаче, специална е и еспресо машината, с която се приготвя то. А именно Conti Monte Carlo, в която са вложени редица механични чудеса, но най-ценното са ръцете, които са я сглобили ръчно в малка фабрика в сърцето на Монако. С тази машина се приготвят не само кафе напитките за клиентите, но и еспресото, което Doppio използват в рецептата за тирамисуто си.
Десертът тук се прави по рецепта, която Георги е разработил на база личния си опит и проучвания. Така например той решава да използва еспресо вместо кафе от кафеварка за напояването на бишкотите, както и кафеен ликьор, който подсилва вкуса му.

Източник: Lifestyle.bg
Друг важен елемент от тирамисуто са бишкотите, които се приготвят на място в Doppio. Именно за тях Георги споделя, че са едно от най-големите предизвикателства в процеса по правене на тирамисуто, тъй като имат своите тънкости в печенето и са сравнително по-сложни за приготвяне, отколкото изглеждат на пръв поглед. Напук на съветите на мнозина кулинарни гурута обаче, той не решава да улесни работата си като използва купешки, а държи те да бъдат собствено производство. Освен това в плановете на Георги влиза и идеята в даден момент Doppio да предлага и бишкотите си към крайния клиент.

Източник: Личен архив
Освен тях обаче, на място се правят и други основни за тирамисутата компоненти. Един от тях е например пастата от шамфъстък, която се използва за този конкретен вкус. А задължителна стъпка, която никога не се пропуска при приготвянето на десерта, е неговото престояване за поне 12 часа.

Източник: Личен архив
След това вече витрината за деня се зарежда с между пет и осем вида тирамису с различни вкусове, като всеки нов за седмицата се избира спрямо сезонността на продуктите.

Източник: Личен архив
Досега Doppio са разработили над 30 вида вкусове, само част от които са тирамису с ягоди, малини, боровинки, смокини, матча, лешник, шамфъстък, манго и лайм, бъз и лимон, аперол, лимончело. Класическото, разбира се, се приготвя всеки ден и е задължително да се опита от всеки, който посещава мястото за първи път.
Doppio е на ул. "Ивайло" 31 и работи всеки ден от 7:30 до 17 ч. или докато свърши тирамисуто