Дори и досега да сме вярвали в обратното, съчетаването на вино с риба и морски дарове всъщност не е трудна задача. Много по-лесно ще можем да изберем правилната бутилка за ястието, което сме приготвили, ако се придържаме към едно конкретно правило - по-деликатните и леки морски дарове и риби предполагат консумиране на по-леко вино, и обратното. Същата логика предполага да заложим на по-плътна напитка, в случай че ще хапваме и по-тежка морска храна.

Кой е най-добрият винен регион в света за 2025 г.

Кой е най-добрият винен регион в света за 2025 г.

Не е нито Франция, Италия или Испания

Черупчестите морски дарове се съчетават най-добре с леки бели вина (например Vouvray от френската долина на Лоара) или дори пенливо вино, каквото е шампанското. В случай че ястието е пикантно, може да заложим на вино, в което има сладост, като например полусухия елзаски гевюрцтраминер. Друг вариант е австрийското грюнер велтлинер - най-добрият бял сорт грозде в страната. Виното е подобно на совиньон блан и е достатъчно универсално, за да се съчетае с почти всичко.

Ястие с бяла риба в сос на маслена основа пък е добра възможност да се насладим на бяло бургундско, направено от сорта шардоне. Ако сосът е по-цитрусов, не бихме сбъркали с албариньо - цитрусово-пикантен бял сорт от Галисия, от който се прави едно от любимите вина на испанците за съчетаване с морска храна.

Снимка 743404

Източник: iStock

Със сладост, плодови нотки на зелена ябълка и свежа киселинност се отличава немският ризлинг - едно от най-добрите бели вина. Подхожда чудесно на пъстърва. По-конкретно шпетлезе ризлингът си е спечелил славата на едно от най-впечатляващите и универсални вина.

По-мазните риби, като скумрия например, може да съчетаем както с бяло, така и с червено вино, като това зависи от начина на начина на приготвянето ѝ. Направена с каперси и лимон например върви превъзходно с лекото бяло гръцко вино мошофилеро. А с гъбен сос пък ѝ отива пино ноар. Розето също е подходящ вариант, включително направено от сорта пино ноар.

С виното от този стар френски сорт червено грозде сьомгата се съчетава забележително добре. Но заради плътността на рибата мерлото също ѝ отива.

Винените маршрути на България и страната ни на световната винена карта

Винените маршрути на България и страната ни на световната винена карта

Още една причина да обичаме родината си

А в случай че не можем да се спрем на едно вино или пък всички на масата ядат различни ястия, бутилка хубаво шампанско или пенливо вино е винаги сигурен избор, тъй като си подхождат с различни храни, пише Food & Wine.