За не един или двама творци се знае, че алкохолът е бил техният порок. Част от най-известните имена са тези на Хемингуей, Стайнбек и Ван Гог. А в чест на нидерландския художник е създаден и коктейл, чието име препраща към една от най-популярните му картини - "Слънчогледите".

Campari Spritz – летен и освежаващ коктейл с изявен характер

Campari Spritz – летен и освежаващ коктейл с изявен характер

Шприц коктейлът, който

Макар че е бил надарен с таланта да рисува, Винсент Ван Гог не е имал особено леко детство и се е сблъскал с психични проблеми още в ранните си години. Първоначално е работел като търговец на произведения на изкуството, но по-късно е започнал и да рисува по-сериозно. А след като някъде около 1886 г. се мести в Париж, попада в творческите кръгове, запознава с Емил Бернар и Пол Гоген и рисува все по-активно.

По време на престоя си във френската столица Ван Гог често е посещавал кафенета, като е рисувал тях или собствениците им, а понякога дори е плащал сметката си с картини. Твърди се, че в парижките кафенета художникът пиел не само кафе, но и вино, бира и бренди. Абсентът обаче е била най-предпочитаната от него напитка.

След тежка пиянска нощ Ван Гог в крайна сметка напуска Париж и заминава за Арл. Но именно там психическото му състояние започва да се влошава още повече. Точно преди Коледа през 1888 г. той отрязва лявото си ухо, а две години по-късно се прострелва в гърдите и след два дни умира.

Доста години минават, преди през 2008 г. да бъде създаден коктейлът в чест на Ван Гог. Sunflower е измислен от Сам Рос в нюйорксия бар Milk & Honey, като доста се доближава до коктейла Corpse Reviver No. 2, пише Drunkard's Almanac.

Ето и каква е рецептата за Sunflower.

Какво ни трябва

  • 2.5 мл абсент
  • 22.5 мл сух джин
  • 22.5 мл трипъл сек или Cointreau
  • 22.5 мл ликьор от бъз (например St. Germain)
  • 22.5 мл лимонов сок
Кайпириня – коктейлът, който носи духа на Бразилия

Кайпириня – коктейлът, който носи духа на Бразилия

Семпъл и едновременно много характерен коктейл

Какво ги правим

В охладена висока чаша сипваме абсента, който разклащаме по стените ѝ, като след това изсипваме остатъка. Останалите съставки разклащаме в шейкър с лед и прецеждаме в чашата. Накрая гарнираме с лимонов туист.