Дори и да не сме пътували до родината му, вероятно поне сме чували за коктейла кайпириня (Caipirinha). Подсказваме, че той произхожда от далечна за нас страна, известна със самбата, футбола и карнавала си. Но също на толкова голяма почит е и националната им напитка, наречена кашаса. И именно тя е главен герой в най-популярния коктейл на Бразилия.

Коктейл Amelia – съвременната класика, създадена в един от най-добрите барове в света

Коктейл Amelia – съвременната класика, създадена в един от най-добрите барове в света

Семпла рецепта за фин и изтънчен коктейл

За да добием представа за вкуса и спецификите на кайпириня обаче, първо е добре да имаме такава и за основния алкохол, с който се прави. Предполага се, че кашасата е произведена за първи път през XVI век.

Оприличават я на рома, но разбира се, тя има свой характерен вкус. Докато повечето видове ром се дестилират от меласа - остатъчен продукт от преработката на захарна тръстика, кашасата се прави от ферментиралия сок от захарната тръстика. Тази съществена разлика придава на кашасата нейния по-необичаен, тревист вкус и отличава коктейла кайпириня от други сладко-кисели, какъвто е например дайкирито.

Произходът на кайпиринята също не е много ясен, но се твърди, че в началото на XX век е била предлагана като лекарство за болести. Според други легенди пък е била измислена век по-рано, от бразилски фермери, които са искали да представят местната захарна тръстика.

Снимка 729542

Източник: iStock

Въпреки че коктейлът изисква само три съставки и се приготвя изключително лесно, направата на класическия вариант повелява стриктно изпълнение на рецептата, без замяна на продуктите. Ето и каква е тя според Liquor.

Какво ни трябва

  • 1 лайм, нарязан
  • 2 ч. л. захар
  • 50 мл кашаса
  • резенче лайм за украса
Сангрия – свежата и плодова испанска напитка, създадена за споделяне

Сангрия – свежата и плодова испанска напитка, създадена за споделяне

И перфектна за топлите летни вечери

Какво ги правим

В чаша слагаме първо резените лайм и захарта. След това пълним с лед, добавяме кашасата и разбъркваме за кратко. Накрая ни остава само да украсим с колелце лайм и да се насладим.