Знаем, че прясно изцедените сокове и смутита попадат в категория "полезни". Най-честите комбинации обикновено включват ябълки, банани, горски плодове, моркови... Но едва ли сме се замисляли, че зеленолистните зеленчуци също могат да се превърнат в напитка, с която "да заредим" тялото си.

Кръстоцветните зеленчуци и защитният им ефект срещу грип и вируси

Зеленчуците, които ни защитават от грип и вируси

В следващите месеци ще наблягаме на тях

Всъщност измежду всички зеленолистни в ежедневната ни доза "чаша здраве" е добре да присъства кейлът, още познат като къдраво зеле. Той е богат на основни витамини и минерали, както и на много антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли. Заради това и се смята за един от най-богатите на хранителни вещества зеленчуци и дори е определян като суперхрана.

Според д-р Висенте Мера ежедневната консумация на сок с кейл или каквато и да било друга рецепта, която го включва, е един от неговите съвети за дълголетие. Той допълва, че зеленолистният зеленчук осигурява цели 50 процента повече калций от млякото, три пъти повече витамин С от портокалите и четири пъти повече фолиева киселина от яйцата.

И това дори не е всичко. Кейлът съдържа много други макро- и микроелементи, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето, очите и нивата на добрия холестерол, както и предпазват от определени заболявания, сред които рак.

Снимка 662994

Източник: iStock

В една чаша сок от кейл се съдържат 68 процента от необходимата ни дневна стойност на витамин К, който е от съществено значение за доброто кръвосъсирване. В същото количество се съдържат и шест процента от необходимата ни дневна стойност на бета каротин. За него пък знаем, че е антиоксидант, който тялото ни превръща във витамин А.

Може би най-ценната полза от кейла обаче е благодарение на по-малко известните противовъзпалителни антиоксиданти и растителни съединения, които съдържа. Според скорошно проучване това къдраво зеле се счита за суперхрана заради високото си съдържание на фитохимикали. Последните са вещества като индол-3-карбинол, сулфорафан, кверцетин и кемпферол, които се борят със свободните радикали и ни помагат да се предпазим от рак. Съдържат се още и лутеин, и зеаксантин - каротеноидни антиоксиданти, които пък подпомагат доброто зрение.

Снимка 662993

Източник: iStock

Наред с всички тези ползи, кейлът може да бъде добър помощник и в регулирането на теглото и дори да намали общото количество холестерол в тялото ни. Това се дължи на неговата липса на мазнини и съдържание на "серни съединения, които намаляват усвояването на липидите", както уточнява д-р Мера.

Той допълва също, че този зеленчук е богат и на фибри, които допринасят за по-засищащите му качества и съответно благоприятен ефект в поддържането на здравословно тегло.

Ползите от консумацията на сок от кейл е доказана и с проучвания. Според едно от тях редовният му прием намалява риска от развитието на коронарна артериална болест. Друго изследване пък посочва, че редовният му прием в продължение на осем седмици, може да повиши нивата на "добрия" холестерол (HDL).

10 храни с ниско съдържание на въглехидрати

10 храни за по-лесно отслабване

Малко въглехидрати, малко килограми

Сока от кейл може да превърнем във вкусна супернапитка, като го съчетаем и с други зеленолистни, други зеленчуци, както и плодове. Не е нужно да имаме сокоизстисквачка у дома - блендер ни е напълно достатъчен, за да си приготвим една "доза здраве в чаша", пише Vogue.