Пролетта е времето, когато консумираме най-много зеленолистни зеленчуци. А за много от нас те са особено вкусни, ако са диво набрани - коприва, лапад, киселец. И див чесън - последният избуява през март, април и началото на май, и е любим на много хора.
Хубавото на левурдата (allium ursinum), както още се нарича дивият чесън, е че цялото растение е ядливо. Грудките могат да се ползват вместо стар лук, младите листенца се ядат на салата, а по-големите се готвят като спанак.
Малките бели съцветия на цветовете могат да се ползват за декорация на ястия, а след това дори семената от шушулките са ядливи - те могат да бъдат мариновани подобно на каперси, пишат BBC Good Food.
![Снимка 663502](https://webnews.bg/uploads/images/02/3502/663502/640x.jpg?_=1714647759)
Източник: iStock
Дивият чесън расте във влажни и гористи местности, като на места се образуват цели поляни. Когато не го познаваме добре, е препоръчително да го берем с някой, който го разпознава, защото растението има няколко отровно двойника.
![Красивата, но отровна момина сълза](https://webnews.bg/uploads/images/01/3501/663501/640x.jpg?_=1714647757)
Източник: iStock
Красивата, но отровна момина сълза
Левурдата може да бъде сбъркана с листата на момината сълза или някои растения от семейство Змиярникови като змийски лапад например. И двете споменати са отровни, но листата на нито едно не мирише на чесън - отличителният белег на левурдата.