Когато искаме да намалим теглото и да увеличим мускулната си маса, само тренировки не са достатъчни. Нужна е и промяна в храненето, като най-често в този случай е добре да намалим количеството въглехидрати, които приемаме.
Освен за физическата ни форма, тази промяна е благоприятна и за намаляването на нивото на кръвната захар, и триглицеридите. Ето 10 храни с ниско съдържание на въглехидрати, които ще ни помогнат плавно да променим диетата си.
Авокадо
![Снимка 605046](https://webnews.bg/uploads/images/46/5046/605046/640x.jpg?_=1675421742)
Източник: iStock
Половин авокадо съдържа 6.75 г фибри и 8.5 г въглехидрати. Богато е на фолиева киселина, калий, магнезии, витамин С и Е.
Яйца
![Снимка 639263](https://webnews.bg/uploads/images/63/9263/639263/640x.jpg?_=1698322121)
Източник: iStock
Едно голямо яйце съдържа 6.3 г протеини и 5.3 г мазнини. Както и витамин А, витамин В12 и селен.
Чушки
![Снимка 654377](https://webnews.bg/uploads/images/77/4377/654377/640x.jpg?_=1708511763)
Източник: iStock
Почти никакви протеини - 5.5 г, но за сметка на това солидно количество витамин С, който играе роля за работата на имунната система и синтеза на колаген съдъжа една голяма червена чушка.
Риба
![Снимка 561304](https://webnews.bg/uploads/images/04/1304/561304/640x.jpg?_=1643195450)
Източник: iStock
Риби като сьомга, сардини и скумрия са богати на омега 3 мастни киселини, които възпрепятстват възпалителните процеси в организма. Всякаква морска храна пък е богата на протеини и бедна на въглехидрати.
Карфиол
![Снимка 520027](https://webnews.bg/uploads/images/27/0027/520027/640x.jpg?_=1614078477)
Източник: iStock
Този зеленчук често се ползва като нисковъглехидратен заместител на зърнените храни - съдържа едва 5.1 г въглехидрати, но е богат на фолиева киселина и витамин К.
Гъби
![Снимка 550604](https://webnews.bg/uploads/images/04/0604/550604/640x.jpg?_=1634563948)
Източник: iStock
Фибри, калий и селен - минералът, отговорен за образуването на селенопротеините в организма, които защитават клетките от оксидативен стрес, има в гъбите. Чаша сготвени печурка съдържат 3.43 г фибри и 8.25 г въглехидрати.
Кейл
![Снимка 565484](https://webnews.bg/uploads/images/84/5484/565484/640x.jpg?_=1646164167)
Източник: iStock
Популярната супер храна не случайно е такава - фибри, калций и витамин К са само някои от полезните й съставки. 5.59 г фибри и 7.5 г въглехидрати се съдържат в чаша сготвени листа.
Чиа
![Снимка 621868](https://webnews.bg/uploads/images/68/1868/621868/640x.jpg?_=1686324402)
Източник: iStock
Семенцата са перфектен източник на фибри за хора на нисковъглехидратна диета. Съдържат и калций, желязо и магнезий.
Птиче месо
![Снимка 559132](https://webnews.bg/uploads/images/32/9132/559132/640x.jpg?_=1641387764)
Източник: iStock
Пилешкото, патешко и пуешко меса съдържат по-малко мазнини, но за сметка на това са богати на протеини и засищащи. Разбира се, не трябва да ги панираме или пържим.
Дроб
![Снимка 654378](https://webnews.bg/uploads/images/78/4378/654378/640x.jpg?_=1708511764)
Източник: iStock
Телешкият и свински дроб почти не съдържат въглехидрати. За сметка на това са богати на витамин В12 и желязо, важни за производството на червени кръвни телца, пишат Health.