Когато искаме да намалим теглото и да увеличим мускулната си маса, само тренировки не са достатъчни. Нужна е и промяна в храненето, като най-често в този случай е добре да намалим количеството въглехидрати, които приемаме.

Протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати - трите основни съставки за най-здравословната закуска

Коя е най-здравословната закуска

Само с три съставки

Освен за физическата ни форма, тази промяна е благоприятна и за намаляването на нивото на кръвната захар, и триглицеридите. Ето 10 храни с ниско съдържание на въглехидрати, които ще ни помогнат плавно да променим диетата си.

Авокадо

Снимка 605046

Източник: iStock

Половин авокадо съдържа 6.75 г фибри и 8.5 г въглехидрати. Богато е на фолиева киселина, калий, магнезии, витамин С и Е.

Яйца

Снимка 639263

Източник: iStock

Едно голямо яйце съдържа 6.3 г протеини и 5.3 г мазнини. Както и витамин А, витамин В12 и селен.

Чушки

Снимка 654377

Източник: iStock

Почти никакви протеини - 5.5 г, но за сметка на това солидно количество витамин С, който играе роля за работата на имунната система и синтеза на колаген съдъжа една голяма червена чушка.

Риба

Снимка 561304

Източник: iStock

Риби като сьомга, сардини и скумрия са богати на омега 3 мастни киселини, които възпрепятстват възпалителните процеси в организма. Всякаква морска храна пък е богата на протеини и бедна на въглехидрати.

Карфиол

Снимка 520027

Източник: iStock

Този зеленчук често се ползва като нисковъглехидратен заместител на зърнените храни - съдържа едва 5.1 г въглехидрати, но е богат на фолиева киселина и витамин К.

Гъби

Снимка 550604

Източник: iStock

Фибри, калий и селен - минералът, отговорен за образуването на селенопротеините в организма, които защитават клетките от оксидативен стрес, има в гъбите. Чаша сготвени печурка съдържат 3.43 г фибри и 8.25 г въглехидрати.

Кейл

Снимка 565484

Източник: iStock

Популярната супер храна не случайно е такава - фибри, калций и витамин К са само някои от полезните й съставки. 5.59 г фибри и 7.5 г въглехидрати се съдържат в чаша сготвени листа.

Чиа

Снимка 621868

Източник: iStock

Семенцата са перфектен източник на фибри за хора на нисковъглехидратна диета. Съдържат и калций, желязо и магнезий.

Птиче месо

Снимка 559132

Източник: iStock

Пилешкото, патешко и пуешко меса съдържат по-малко мазнини, но за сметка на това са богати на протеини и засищащи. Разбира се, не трябва да ги панираме или пържим.

Дроб

Снимка 654378

Източник: iStock

Телешкият и свински дроб почти не съдържат въглехидрати. За сметка на това са богати на витамин В12 и желязо, важни за производството на червени кръвни телца, пишат Health.