Всички знаем за ползите от ядките и колко важно е те редовно да присъстват в менюто ни. Едни от най-евтините, вкусни и същевременно пълни с хранителни вещества са орехите. Те ни помагат по много начини да бъдем по-здрави и едно ново изследване го доказва за пореден път.

Орехи, фибри, растителни мастни киселини и намаляват ли ядките риска от сърдечни заболявания

Кои са най-полезните ядки

За здраво сърце и по-дълъг живот

Този път се разглежда връзката между орехите и метаболитния синдром - състояние, което засяга все повече хора. То се свързва както със затлъстяването и затрудненото преработване на хранителни вещества и производство на енергия, така и с наличието на други предпоставки за развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания - като висок холестерол, високо кръвно и високи нива на триглицеридите.

В подобни случаи лекарите препоръчват промени в начина на живот, свързани с повече физическа активност и по-здравословно хранене. А сега се установява, че орехите всъщност могат да ни помогнат значително в борбата с метаболитния синдром и всички здравословни проблеми, до които може да доведе.

Снимка 653192

Източник: iStock

Ирански учени правят анализ на данните от предишни изследвания, занимаващи се с ползите от този вид ядки, и откриват, че има силна зависимост между тяхната консумация и проявите на метаболичния синдром. И се смята, че ползотворният им ефект се дължи на полифенолите и полиненаситените мастни киселини в състава им, като омега 3.

Според мета анализа, орехите повлияват положително на различни аспекти от кръвния профил и вкарват в норма показатели като триглицериди и "лош" холестерол, както и цялостно подобряват кръвообращението. По този начин те ни гарантират намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 653190

Източник: iStock

Освен това орехите са се доказали като ефективни за превенция и намаляване на симптомите при диабет. Също така ядките подобряват инсулиновата чувствителност. Според едно изследване орехите дори намаляват риска от развитие на диабет с цели 68% в сравнение с при тези, които не ги консумират често, пише The Healthy.

Друг важен фактор за развитието на метаболитен синдром е теглото. Той се среща предимно при хората с наднормено тегло. A ако и ние водим неравностойна битка с него, трябва по-често да залагаме на орехите като междинно похапване. Те ни дават моментално усещане за ситост и така по-рядко ще посягаме към вредните изкушения, както и може да намалим порциите на основните хранения.

Орехите, бадемите, лешниците, кашуто и начинът, по който да извлечем всичките им полезни свойства

Как ядките стават наистина полезни

Струва си да го правим

Но не бива и да прекаляваме с количеството, защото орехите са богати и на мазнини, макар и от полезните. Съдържат и девет калории на грам. Затова например една шепа от тях е перфектната следобедна закуска, която е достатъчно засищаща и полезна, за да нямаме нужда от нищо друго до вечеря.