С официална церемония тази вечер, 14 май, ще бъде открито 77-ото издание на филмовия фестивал в Кан, Франция. Тази година в състезанието за голямата награда "Златна палма" се се състезават общо 22 филма, сред които новите продукции на режисьорите Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг и Йоргос Лантимос.

Най-изненадващите тоалети на червения килим в Кан

Най-изненадващите тоалети на червения килим в Кан

Двойни рокли, джобове и обгорени дрехи

Поради добри и лоши причини, на и извън червения килим, светлината на прожекторите е насочена към жените. Докато каймакът на женските филмови таланти, включително холивудската актриса Мерил Стрийп и британката Андреа Арнолд, се подготвят да получат значителни награди за кариера, тъмен облак заплашва началото на фестивала.

Очаква се да бъдат оповестени нови обвинения за малтретиране на жени в европейската развлекателна индустрия, което може да засенчи блясъка на феминисткото откриване. Екранните постижения на Стрийп ще бъдат отпразнувани с почетна Златна палма на церемонията по откриването, а ден по-късно Арнолд, всепризната британска филмова режисьорка, ще получи престижната награда Carosse d"Or от френската режисьорска гилдия.

Снимка 664982

Източник: GettyImages

Всичко това се случва в година, в която американската режисьорка Грета Геруиг, известна с филма "Барби" от миналото лято, председателства жури, което включва звезди като Ева Грийн и Лили Гладстон.

В навечерието на годишната среща на Лазурния бряг във Франция обаче се разпространиха твърдения за съществуването на таен списък от 10 мъже в индустрията, включително водещи актьори и режисьори, които са се държали по непристоен начин към редица жени. Смята се, че имената, описани като "експлозивни", са били изпратени анонимно до Националния център за кино в Париж, заедно с други водещи компании за филмово финансиране във Франция.

Horizon, an American Saga - режисьорският филм на Кевин Костнър, който ще има премиера в Кан

Кевин Костнър избира Европа за премиерата на новия си филм

За какво става дума в Horizon, an American Saga

Според статии в Le Figaro и сатиричното списание Le Canard enchaîné, организаторите на фестивала са създали екип за управление на кризи, който да отговори на обвиненията. Може да се наложи филмите да бъдат премахнати от графика на прожекциите, ако включват замесени имена. Предстоящите разкрития може да се окажат подходящ повод за премиерата в сряда, 15 май, на кратък френски филм със заглавие Moi Aussi, в който се разказва за злоупотребите в индустрията.

Снимка 664981

Източник: GettyImages

Филмът, който беше добавен към програмата Un Certain Regard на фестивала в последния момент, се очаква да се окаже също толкова възпламенителен, колкото и списъкът, благодарение на емоционалното си съдържание. Създаден от актьора Джудит Годреш, наричана "посланикът на #MeToo" във Франция, той се основава на думите на много жени сътрудници и е представен под формата на хорово произведение, обединяващо различни лични истории.

"Изведнъж пред мен се появи тълпа от жертви, реалност, която представляваше и Франция, толкова много истории от всички социални среди и поколения", обяснява Годреш. "Тогава въпросът беше какво щях да правя с тях? Какво правите, когато сте поразени от това, което чувате, от големия обем толкова лични признания?"

Мария Бакалова като Ивана Тръмп в „Стажантът“ на филмовия фестивал в Кан

Мария Бакалова все по-близо до нова номинация за Оскар

Актрисата играе Ивана Тръмп в нов биографичен филм

52-годишната актриса за първи път разтърси френското кино през февруари, когато обвини режисьорите Жак Дойон и Беноа Жако, че са я изнасилили през 80-те години, когато е била тийнейджърка.