Всеки модерен човек се стреми към това да се храни балансирано и здравословно. Все неща, които означават, че не бива да се изпада в крайности.

Месо от питон - как влечугите се оказват по-устойчиви за отглеждане от прасета, пилета и крави

Месото на бъдещето е от... питон

Ново изследване показва неочаквана алтернатива

Но понякога е трудно да разберем точно кои храни са най-подходящи и съдържат в себе си богат спектър от хранителни вещества.

Ето защо от Healthline идват на помощ, за да разберем с тяхна помощ кои пет храни можем да консумираме без чувство за вина, защото те са богати на различни хранителни вещества. Нещо, което е много полезно, когато планираме менюто за седмицата.

Снимка 602081

Източник: iStock

Разбира се, трябва да направим и уточнението, че нито една храна не предлага абсолютно всички хранителни вещества, затова правилният избор е в разнообразието и съчетанието им. За да сме здрави и постигаме целите си, когато става дума за тегло, трябва да избягваме консумацията на преработени храни, които са пълни с много калории, но малка хранителна стойност. Ето и кои пет храни е добре да добавим към менюто си.

Сьомга

Сьомгата определено не е от най-евтините риби на пазара, но за сметка на това има много предимства. Тя е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, а те са важни, защото според Healthline всяка една клетка от тялото ни има нужда от тях.

Снимка 525452

Източник: iStock

Те подпомогнат правилното функциониране на мозъка, очите, сърцето, белите дробове и имунната система. Само 100 грама дива атлантическа сьомга съдържат в себе си 2.2 грама Омега-3 мастни киселини, както и 25.4 грама протеин.

Освен това сьомгата е богата на витамини и минерали като магнезий, калий, селен и витамини от група В. Тук също много добър избор на риба биха били сардините.

Кейл

Познат още като къдраво зеле, той е богат на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Консумацията на кейл ще ни осигури прием на витамини като C, A, K и B6, калий, калций, магнезий и мед.

Снимка 565484

Източник: iStock

Именно това е един от зеленчуците, които са най-богати на различни хранителни вещества, от които тялото ни има нужда.

Морски водорасли

Тук любителите на суши със сигурност ще са доволни, защото нори е едно от водораслите, които се използва най-често при приготвянето на суши.

Снимка 662762

Източник: iStock

В морските водорасли има високо съдържание на калций, желязо, магнезий, манган, както и йод, който е важен при производството на хормони на щитовидната жлеза.

Има изследвания, които показват, че полизахаридите и други хранителни вещества в морските водорасли имат и антиоксидантни свойства.

Чесън

Добрият стар чесън се използва много в българската кухня и това е повече от добре, защото е богат на витамин C, B1 и B6, както и на калций, калий, мед и селен.

Снимка 601440

Източник: iStock

Макар да са нужни още и по-подробни изследвания, има доказателства, че алицинът, който се съдържа в чесъна, намалява риска от сърдечни заболявания.

Чесънът и начините, по които може да отглеждаме вкусния зеленчук и вкъщи, и в градината

Как да си отгледаме чесън - и вкъщи, и в градината

За какво да внимаваме при двата подхода

Яйца

Снимка 659861

Източник: iStock

Всеки, който има баба на село, която отглежда кокошки, знае, че яйца трябва да се ядат. Те са не само засищаща храна, но и съдържат висококачествен протеин и здравословни мазнини.

Защо не трябва да мием суровото месо преди готвене

Защо не трябва да мием суровото месо преди готвене

Ето какво е мнението на експертите

Всеки фитнес ентусиаст знае, че белтъците са богати на протеин, но жълтъците също не са за изхвърляне. Те съдържат различни витамини и минерали, сред които холин, лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които защитават очите и намаляват риска от очни заболявания.