Да пием чай е едно малко удоволствие в ежедневието, които си подаряваме не само през студените месеци. Видът му зависи от личните ни предпочитания или търсения ефект, а добавките към него могат да са много по-разнообразни от тези, за които се сещаме на първо четене - мед, захар и лимон.

Сол в чая - абсурдна идея или тайната за перфектната чаша чай

Сол в чая - идеята, която вбеси британците

Абсурден експеримент или тайната за перфектната чаша чай

Наскоро американският професор по химия Мишел Франкъл предизвика разнопосочни реакции с твърдението си, че перфектната чаша чай съдържа и щипка сол. Според нея, подправката блокира химични процеси, които карат чая да придобие горчив вкус. Но за повечето хора надали соленият вкус е за предпочитане.

Проф. Франкъл има още едно нестандартно предложение за добавка към чая - сок от грейпфрут. Според нея той кара кофеина да се задържа за по-дълго в тялото ни, блокирайки ензим, който го разгражда. Затова препоръчва тази комбинация, ако пием зелен или черен чай с цел да се събудим.

Снимка 515692

Източник: iStock

Според проведени в последните години изследвания пък, захарта е напълно ненужна добавка към чашата чай. Тя променя неговия вкус в известна степен, но ако променим навика си и спрем да я добавяме, това няма да повлияе на начина, по който възприемаме любимата топла напитка - и неподсладена пак ще ни харесва. Но така лесно ще може да премахнем един източник на захар.

Вместо захар, към чая си може да добавяме малко кленов сироп. Според Франкъл, той е подходящ, защото дървесните и ядкови нотки в него допълват перфектно вкуса на чая.

Снимка 654221

Източник: iStock

Маслото също е необичайна, но подходяща добавка за чашата чай. Тази комбинация е позната от векове в някой райони на Индия и Тибет. Основната идея е да се увеличи приемът на калории през студените месеци. Е, цветът на напитката става малко по-различен и неприятен за някои, но ако нямаме проблем с него, може да опитаме дали ще ни е по вкуса.

Черният пипер е подправка, която си мислим, че няма място в чая, но се оказва, че не е точно така. Той има ползотворен ефект за контрол на теглото, както и за справяне с настинки, затова може да сложим малко количество млян пипер в чашата си. Друга опция е джинджифил на прах.

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Какво се ще се случи с тялото ни, ако пием чай всеки ден (независимо от вида)

Все пак има и някои малки минуси

С чаша черен или зелен чай и няколко лъжици плодово сладко пък може да си направим интересна и различна напитка както за зимата, така и за лятото.